Hufvudstadsbladet

Fifa höjer prispengar­na

Protestbre­vet till Fifa fick inget gehör. Klyftorna mellan dam- och herrfotbol­len fortsätter således att öka.

- HBL-TT

– Fifa måste förstå att de går emot sina egna stadgar, säger Sveriges landslagsk­apten Caroline Seger.

Spelarföre­ningarna i Sverige, Norge, Australien och Nya Zeeland skickade var sitt brev till Internatio­nella fotbollsfö­rbundet, Fifa, med krav på ökad jämställdh­et. Kritiken grundade sig på uppgifter om att Fifa planerade att rösta igenom ett förslag med fördubblad­e prispengar till damernas fotbolls-VM, men där de ekonomiska klyftorna till herrarna ändå växer.

I går bekräftade­s uppgiftern­a, när Fifas högsta beslutande råd trots kritiken röstade igenom förändring­arna under sammanträd­et i Rwandas huvudstad Kigali.

– Det här är väldigt viktigt. Det är ett viktigt meddelande att skicka till damfotboll­en inför VM i Frankrike nästa år. Det här kommer att lyfta mästerskap­et ytterligar­e, säger Fifa-ordförande­n Gianni Infantino på presskonfe­rensen efter omröstning­en.

Tre gånger mera

Prispengar­na för dam-VM dubbleras, från 13 miljoner euro till 26 miljoner euro. För första gången kommer Fifa också att bidra med pengar till VM-lagens förberedel­sekost- nader (10 miljoner euro) och till VMspelarna­s klubbar (7,5 miljoner euro). Totalt är det, enligt Infantino, tre gånger så mycket pengar som till VM 2015.

Gapet ökar

Elitfotbol­l Dam, intresseor­ganisation­en för damallsven­skan och elitettan, ser med både glädje och besvikelse på beslutet.

”Ersättning­en är viktig för klubbarnas och spelarnas utveckling, så vi är glada att beslutet fattades om ersättning – någonting som är helt nytt för fotbollen. Det är extra viktigt då vi med besvikelse kan konstatera att de ekonomiska skillnader­na mellan herr- och damfotboll­en inte minskar utan ökar”, säger Annika Grälls, ordförande i Elitfotbol­l Dam, i ett pressmedde­lande.

Precis som Grälls konstatera­r är utveckling­en inte enbart positiv. Trots att prispengar­na ökar blir skillnader­na mellan damer och herrar allt större. I VM i Ryssland 2018 ökade herrarnas prispengar till 352 miljoner euro, jämfört med 314 miljoner euro 2014.

– Fifa måste förstå att de går emot sina egna stadgar där det står om jämställdh­et och diskrimine­ring, säger Caroline Seger. Att de ökar pengarna på vår sida, det är jättebra. Men de ökar även för herrarna och då blir gapet ännu större.

 ?? FOTO: TT-ARKIV/JOHAN NILSSON ?? Sveriges lagkapten Caroline Seger, här under en landskamp mot Norge■ i Helsingbor­g, tycker att Fifa går emot sina egna stadgar om jämställdh­et.
FOTO: TT-ARKIV/JOHAN NILSSON Sveriges lagkapten Caroline Seger, här under en landskamp mot Norge■ i Helsingbor­g, tycker att Fifa går emot sina egna stadgar om jämställdh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland