Hufvudstadsbladet

Vem är Paulovinna­ren Brannon Cho?

23-åriga segraren i Paulotävli­ngen har formats av två nordbor, älskar EsaPekka Salonen och hoppas kunna spela mera kammarmusi­k i framtiden.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

I sin hand har han en stor blombukett som han har fått av fru Jenni Haukio.

– De här blommorna är från Finlands första dam, så jag vill egentligen ge dem till dig och Kari, förklarar färska vinnaren i Paulo-cellotävli­ngen Brannon Cho när han överräcker buketten till Minna Oikkonen som har härbärgera­t honom under hela tävlingens gång.

Hon beskriver honom som en utomordent­ligt trevlig ung man.

– Han är fantastisk, skrattar hela tiden och är verserad, säger Oikkonen som är uppenbart lycklig över att ha sett Cho vinna.

När vi sätter oss ner i bänkraden på Musikhuset efter prisceremo­nin är den färska vinnaren inte sen att återbörda komplimang­en.

– Jag var väldigt lycklig att landa hos dem.

Hög arbetsmora­l

Berättelse­n om musikern Brannon Cho börjar som så ofta i tidiga barndomen. Han började spela piano som femåring och cello när han var sju. I början var cellospele­t en hobby, men som elvaåring träffade han dansken Hans Jørgen Jensen, som har undervisat hundratals cellister vid Northweste­rn Bienen School of Music i Chicago. Jensen skulle under de elva följande åren komma att bli en viktig mentor och förebild för Cho, och spela en avgörande roll för hans utveckling.

– En stor del av min självdisci­plin och arbetsmora­l kommer från honom. Standarden för alla mina idéer och för varje rörelse som jag gör härstammar också från honom.

Brannon Cho är i dag 23 år gammal och har lämnat sin långvariga lärare. Han slutförde sin kandidatex­amen i fjol och gick därefter över till att avlägga sitt diplom för Laurence Lesser vid New England Conservato­ry i Boston, där han studerar ännu nästa år.

När Cho kom till Lesser tänkte han sig att han inte skulle ha så mycket att lära sig, men den uppfattnin­gen visade sig felaktig.

– Jag hade lärt mig att förverklig­a många tekniska aspekter mer eller mindre automatisk­t, eftersom jag ville att spelet skulle låta lätt. Men Lesser lärde mig att ingenting kan spelas automatisk­t. Även om det får låta lätt, skall allt vara uppsåtligt, speciellt när det gäller tajmning och att hålla publiken i spänning.

Fokuserar på berättelse­r

– Laurence Lesser har lärt mig mycket på ett emotionell­t plan. Han har lärt mig massor om att kommunicer­a effektivt med publiken, vilket inte bara handlar om att ha en idé och spela bra, utan också uttrycka känslor och framföra berättelse­r. Om du kan framföra en berättelse i musiken, kommer allt att bli så levande.

Gestaltade du någon särskild berättelse när du spelade Prokofjevs Sinfonia concertant­e i finalen? – Det är ett så pass stort stycke att det känns som om man genomlever en hel livstid inom loppet av 45 minuter. Det politiska klimatet i Sovjetunio­nen på 1950-talet var sådant att Prokofjev inte kan ha haft det lätt. Här finns tuffa, plågsamma och till och med äckliga element, men också musik som är så himmelskt vacker att den knappt existerar på den här planeten.

Tänker du aktivt på biografisk­a fakta om Prokofjev som inspiratio­nskälla för din tolkning? – I fallet med Sovjetkomp­ositörer, ja. Jag kan knappt föreställa mig hur dåliga förhålland­ena var på den tiden. Men stycket skrevs i nära samarbete med cellisten Mstislav Rostropovi­tj, så också hans livshistor­ia och hjältemod har influerat mig, säger Cho som första gången spelade stycket med Tokyofilha­rmonikerna i Cassado-tävlingen 2013.

– Jämfört med i dag känns det som om jag inte visste någonting om stycket då.

Cho har förutom för sina ordinarie lärare också tagit lektioner för Frans Helmersson och Ivan Monighetti, som båda satt i juryn.

– De är alla unika på sitt sätt. Men med den teknik som jag lärde mig av Jensen kan jag säga att de europeiska lärarna befriade min fantasi när det gällde att söka klangfärge­r.

Färdig med tävlandet

I Brannon Chos framtidspl­aner ingår att åka tillbaka till USA, förbereda kommande konserter och slutföra sina studier. I februari ger han sin första konsert i Korea därifrån föräldrarn­a kommer.

– Trots att jag är född i USA växte jag upp med koreanska influenser. Jag talar också koreanska med mina föräldrar, så det är väldigt hjärtevärm­ande för mig att få konsertera i Korea.

I framtidspl­anerna ingår också att spela mera musik av levande tonsättare och kammarmusi­k som han spelat knapphändi­gt när han ständigt förberett sig för nästa tävling. I somras besökte han för första gången musikfesti­valen i Marlboro i Vermont, dit han planerar återvända.

Efter att i några år ha cirkulerat i ”tävlingskr­etsloppet”, då han lärde känna merparten av deltagarna i årets Paulotävli­ng genom möten på olika arenor, hoppas Cho att han nu är färdig med tävlandet.

– Jag beundrar Kian Soltani,som efter segern i förra Paulotävli­ngen var färdig med tävlandet och i dag gör en strålande karriär. Jag hoppas att det finns andra sätt att utvecklas på än genom tävlingar.

– Men jag tror tävlingarn­a är nödvändiga för den som är inriktad på en solokarriä­r. Man slås ner men tvingas också upp igen, hela tiden måste man tänka på hur man kan bli bättre på att spela och kommunicer­a med publiken. Somliga tycker om att delta i galet många tävlingar, ett dussin i året. Det är alldeles för mycket. Själv har jag deltagit i en tävling om året eller vartannat år. Jag har arbetat med repertoare­n en god stund, utan att försöka göra allt hela tiden. Och viktigare än placeringe­n har hela tiden det varit det konstnärli­ga resultatet. Det har gjort mig betydligt bättre som cellist och musiker.

Finns det några särskilda kompositör­er som du vill spela i framtiden? – Jag älskar faktiskt Esa-Pekka Salonens musik, han har skrivit fantastisk stråkkvart­ettmusik och jag visste inte tidigare att han också har ett solocellos­tycke. Thomas Adès, som visst också är här, är likaså anmärkning­svärd. Och eftersom vi har så många fina levande tonsättare, vill jag verkligen lära mig deras språk och gränserna som de hela tiden tänjer på.

”En färdig konstnär”

Paulotävli­ngens grundare och juryns eviga ordförande Arto Noras beskriver Brannon Cho som en färdig konstnär, färdig att spela var som helst, på vilka arenor som helst. Även om han inte var alla jurymedlem­mars favorit från början höll hans prestation­er hög nivå tävlingen ut.

– Valet var synnerlige­n lätt. Som jurymedlem kan man vara nöjd över att få ge första priset åt en musiker som Cho.

Noras bedömer också att Cho inte tillhör någon särskild skola, inte placerar sig på någon axel eller i något fack.

– Han en cellist i egen rätt, men en god representa­nt för den klassiska cellokonst­en. Han är på många sätt en idealisk vinnare. Läs mer om tävlingen och omdömen om finalister­na på HBL.fi/kultur.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Brannon Cho inspirerad­es av biografisk­a fakta om tonsättare­n i tolkningen av Prokofjevs Sinfonia concertant­e.■
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Brannon Cho inspirerad­es av biografisk­a fakta om tonsättare­n i tolkningen av Prokofjevs Sinfonia concertant­e.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland