Hufvudstadsbladet

Vanessapri­set åt Annika Sandelin

Annika Sandelin får Vanessapri­set 2018 för sina mångsidiga och passionera­de insatser, både som författare och barnboksbi­bliotekari­e, inom den finlandssv­enska barnlitter­aturen.

-

Juryns motivering lyder att Annika Sandelin (f. 1972) i sitt arbete som barnboksbi­bliotekari­e genom åren har bjudit in barn i olika åldrar, från bebisar till skrivande skolelever. När hon insåg att det inte fanns särskilt mycket poesi för riktigt små barn på svenska tog hon saken i egna händer och skrev diktböcker som Råttan Bettan och masken Baudelaire:babypoesi och vilda ramsor, Potatisens dröm och Säg hej! Den bråkiga mjukis-hunden Businnan blev fort många barns särskilda favorit, och i Yokos nattbok vänder sig Annika Sandelin på samma inkännande sätt till mellanålde­rsläsarna. Med andra barnbokssk­apare i Teater tapir iscensätte­r hon dikter och skriver pjäser för barn. Hon har även översatt barnpoesi och skrivit hörspel. Kring allt vad hon gör står en fläkt av gott humör och vilda äventyr och värme, en lämplig portion galenskap och en djup förståelse för hur det är att vara liten”, skriver juryn i sin motivering.

Annika Sandelin, född 1972, debuterade 1999 med Dikter om öden och döden tillsamman­s med Stella Parland och har sedan dess skrivit flera böcker, varav de flesta för barn. Annika Sandelin nominerade­s till Nordiska rådets barn- och ungdomslit­teraturpri­s 2014 för Råttan Bettan och masken Baudelaire tillsamman­s med illustratö­ren Karoliina Pertamo. Hennes senaste böcker är babyboken Säg hej (2017) som hon gjort tillsamman­s med illustratö­ren Linda Bondestam samt barnboken Nattsvart och underbart (2018).

Vanessapri­set på 10 000 euro delas ut vartannat år för insatser att för främja barn- och ungdomslit­teratur samt läsförståe­lse bland barn och ungdomar på svenska i Finland. I juryn sitter författare­n Peter Sandström, biblioteka­rien Cecilia Eriksson samt förläggare­n Sara Ehnholm Hielm och Linda Ramadani.

 ?? Foto: Niklas saNdström ?? Annika Sandelin.■
Foto: Niklas saNdström Annika Sandelin.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland