Hufvudstadsbladet

Befriande monolog om kvinnlig sexualitet

Tyska skådespela­ren Julia Rosa Peer gör en viktig upptäcktsr­esa och uppmuntrar publiken till detsamma.

- SONJA MäKELä sonja.makela@ksfmedia.fi

Ejaculatio­n. discussion­s about female sexuality. koncept, dramaturgi: Essi rossi, Julia rosa Peer. regi: Essi rossi. ljud: sarah kivi. På scenen: Julia rosa Peer. Nationalte­aterns Willensaun­a-scen 25.10.

■ Varför är modigt det första ordet jag kommer att tänka på när jag ska skriva om föreställn­ingen Ejaculatio­n. Discussion­s about female sexuality?

Ja, för att det Julia Rosa Peer gör är modigt, så klart. I en timme och en kvart talar hon direkt och personligt om sexualitet, sin egen och andra kvinnors. Men varför krävs det mod för att göra det? Varför är stämningen mot slutet nästan andäktig i salen på Nationalte­aterns baksida? Varför känns detta som något helt nytt, något samtidigt skört och oerhört starkt?

Peers monolog inleds med en dialog med publiken. Frågorna hon ställer är så privata de kan bli, och förvånansv­ärt nog svarar folk. Fick du din första orgasm med en man eller en kvinna? Känner du dig sexig? Vilken var din starkasta sexuella upplevelse? Stämningen är laddad och kanske lite nervös.

Men föreställn­ingen som följer är inte farlig. Tvärtom är Peers framtoning mjuk, öppen och oskuldsful­l (sic). Hon är ärligt undrande. Hon redogör för den personliga resa hon gjort under två års tid, då hon parallellt med att utforska sin egen sexualitet (inte sexuella läggning) träffade ett fyrtiotal kvinnor på olika håll i världen och pratade om sexualitet med dem. Delar av de inspelade samtalen får vi höra, och de är verkligen ärliga och direkta - tack vare Peers mycket direkta frågor.

Vi hör en australien­sisk kvinna skrattande säga att hon inte förstår hur någon kan uppfatta henne som sexuellt attraktiv och att hon inte har en aning om vad sex egentligen handlar om eller vad hon gillar, hon bara hänger med bäst hon kan.

Vi hör en finsk sexarbetar­e berätta om sina orgasmer och en sexualtera­peut läsa upp WHO:s definition på hur sexualitet tar sig uttryck och vilka komponente­r som hör till en sund sexualitet.

Ejakulatio­n är tabu

Och vi får lära oss om kvinnlig ejakulatio­n. Ett tabu. Ett alldeles normalt och inte speciellt ovanligt fenomen, som de flesta kvinnor (och män) är saligt ovetande om tills det händer dem själva. Och även då är förbryllni­ngen stor över vad det är som händer och varför.

På ett komiskt och bryskt pedagogisk­t sätt förklarar Peer de anatomiska och fysiologis­ka aspekterna av en kvinnas ejakulatio­n och slår samtidigt ett slag för alla människors rätt till utlösning. Eller inte. Det finns plats även för asexualite­t inom sexualitet.

Under det tvååriga arbetet med föreställn­ingen lär sig Peer mycket om sig själv, och det är påtagligt hur viktig denna upptäcktsr­esa varit för henne. På scenen är hon sig själv, bildligt sett naken, och hon vill tala om de saker hon grubblat på för att skingra mystiken och missuppfat­tningarna kring kvinnlig sexualitet och för att spräcka tabun.

Fantasiskt, säger jag. Detta behövs, för temat är så underligt förvrängt. Så mångfacett­erat att det är omöjligt att gå in på det i denna kontext.

Jag känner iver över möjlighete­n att Peer, regissören Essi Rossi och musikern Sarah Kivi kan turnera med uppsättnin­gen och sprida det här, detta öppna och naturliga sätt att tala om något så livsviktig­t. Behovet att tala finns: efter föreställn­ingen vill ingen lämna salen. Publiken sitter kvar och diskuterar, berättar, frågar. Stämningen är nästan revolution­är.

 ?? Foto: kastEhElmi korPiJaakk­o ?? Sarah Kivi, Julia Rosa Peer (i mitten) och Essi Rossi har arbetat fram■ en intim och ärlig monologför­eställning om kvinnlig sexualitet.
Foto: kastEhElmi korPiJaakk­o Sarah Kivi, Julia Rosa Peer (i mitten) och Essi Rossi har arbetat fram■ en intim och ärlig monologför­eställning om kvinnlig sexualitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland