Hufvudstadsbladet

Årets polis en lagspelare som förebygger brott

Årets polis är 43–åriga kriminalko­mmissarie Santeri Sivonen som jobbar med att förebygga brott. Det var en rörd och ödmjuk Sivonen som tog emot den stora pokalen och utmärkelse­n i går.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE SPT/ERIK SANDSTRöM

– Jag är bara en bland många som gör ett viktigt jobb. Förebyggan­de arbete är väldigt viktigt och det är inte bara en person, verksamhet eller myndighet som gör det. Alla behövs, säger Santeri Sivonen.

Enligt Sivonen lär man sig grundvärde­ringarna i hemmen. Skolan, hälsovårde­n och socialbran­schen spelar också en viktig roll i det förebyggan­de arbetet.

– Ansvaret är gemensamt och följderna påverkar oss alla. Det är säkert för att jag jobbar med dessa ämnen som jag fick äran att vara årets polis.

Santeri Sivonen, som bor och jobbar i Vanda, är chef för Uhkat-verksamhet­en vars uppdrag är att förbättra polisens förmåga att identifier­a och förhindra allvarliga hot och brott. Gruppen är med i omkring 400 ärenden årligen.

Enligt motivering­en har Sivonen med sin optimistis­ka attityd, yrkeskunsk­ap och samarbetsf­ärdigheter och som en lagspelare utvecklat Uhkat-verksamhet­en på ett målmedvete­t och initiativr­ikt sätt.

Mångsidiga studier

Sivonen började arbeta som polis först i 30-årsåldern och säger att han på så sätt hann studera klart innan han började jobba. Han studerade sociologi som huvudämne och hann studera internatio­nella relationer, psykologi och lite annat också.

– Före poliskarri­ären hann jag leva lite annat liv också vilket var nyttigt. Trots att jag började sent har jag redan fått göra mycket som polis.

Enligt Sivonen måste en bra polis hela tiden arbeta på att utveckla sig. Han tror också att det behövs mångsidigh­et, engagemang och långsiktig­t tänkande.

– Jag tycker att det är viktigt att jobba för människor och samhället och som polis måste man nog vara intressera­d av människor i största allmänhet. Det behövs också en lust att utvecklas på många olika plan.

Polisen i Finland anses väldigt pålitlig och enligt Siivonen är det bland annat tack vare en bra polisutbil­dning. Han hoppas samtidigt på mer satsningar på polisernas kunnande och välbefinna­nde.

– Arbetet förändras hela tiden och det kräver tillräckli­gt mycket kunniga och motiverade personer. Det är viktigt att satsa på att personalen orkar, det är ändå människorn­a som gör jobbet.

Vad är det bästa med polisjobbe­t? – Det är mångsidigh­eten och jobbet är samhälleli­gt intressant. I bästa fall får man också känna att man gör ett viktigt jobb som är betydelsef­ullt.

Årets polis utsågs för 43:e gången. Utnämninge­n är ett samarbetsp­rojekt av Helsingfor­s Juniorhand­elskammare, Finlands Polisorgan­isationers förbund och Polisstyre­lsen. President Sauli Niinistö är beskyddare för utnämninge­n av årets polis 2018.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland