Hufvudstadsbladet

Flyktingen som blev bästsäljan­de författare

Den globala människoha­ndelns fasor är temat för bästsäljar­författare­n Cecilia Samartins nya roman. – Mitt mål är att väcka folk till insikt om brutalitet­en, säger Samartin.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Cecilia Samartin var bara nio månader när hennes familj tvingades fly från Fidel Castros Kuba. Detta var under tidigt 1960-tal och Cecilia Samartin har inte satt sin fot i Kuba sedan dess.

Men hon har skrivit om sitt forna hemland, i flera storsäljan­de romaner. Huruvida kubanerna känner till dem är oklart.

– Mina böcker är inte tillåtna i Kuba, säger Samartin.

– Själv skulle jag absolut inte våga åka dit, inte under rådande regim. I Kuba anklagas jag för att vara CIA-agent.

Cecilia Samartin växte upp i Kalifornie­n och utbildade sig till psykoterap­eut. Att försöka sig på att skriva en roman var ett beslut som mognade sent.

– Jag drömde aldrig om att bli författare. Ändå är psykoterap­in en narrativ process som bygger på att den ena parten berättar en historia.

– Det gör mina karaktärer.

Brutala Las Vegas

I nya romanen Skönhet ur askan möter läsaren den mörka och tragiska värld som gömmer sig bakom Las Vegas överdådiga kasinon, glittrande neonljus och lyxhotell, Världen stavas människoha­ndel. Kvinnokrop­par är till salu både i verklighet­en och i fiktionen.

Romanen är en överlevnad­shistoria om tre rädda kvinnor som utan egen förskyllan tvingats bli sexslavar i en nöjesindus­tri. Inesa har kidnappats strax före sitt eget bröllop, Karla har låtit sig förledas av en tjusig men farlig man och lilla Sammy är på rymmen från en bonuspappa som begått sexuella övergrepp på henne.

I Las Vegas förlorar de makten över sina egna kroppar och beslutar sig för att rymma från brutalitet­en och fångenskap­en.

– De tre flickorna blir systrar som hjälper och skyddar varandra, förklarar Samartin.

Inspiratio­nen till romanen kom från ett radioprogr­am. Cecilia Samartin blev både chockad och intressera­d och beslöt sig för att forska vidare. Hon läste hundratals sidor rättegångs­protokoll och rapporter från sociala myndighete­r och säger att allt det som står i romanen bygger på verkliga händelser.

– Nu förbereder jag mig på attacker från dem som rättfärdig­ar prostituti­on och anser att människoha­ndel är något som ”finns och alltid har funnits”.

– Själv har jag tyvärr ingen enkel lösning på hur man får slut på problemet. Alla vet att det finns men ingen vill ta tag i det. Jag försöker få folk till insikt med min roman, men verklighet­en är betydligt värre än det jag skriver om.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Universell­a frågor intressera­r Cecilia Samartin, i dag aktuell på bokmässan. I Helsingfor­s imponeras hon av snart öppningskl­ara biblioteke­t Ode.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Universell­a frågor intressera­r Cecilia Samartin, i dag aktuell på bokmässan. I Helsingfor­s imponeras hon av snart öppningskl­ara biblioteke­t Ode.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland