Hufvudstadsbladet

Kvinnorna utmanar Trump

Om en vecka går USA till val och Demokrater­na hoppas på en blå våg som ska ge dem majoritet i representa­nthuset. Opposition­spartiet går till kamp med ett rekordanta­l kvinnliga kandidater som man hoppas ska locka flera kvinnor till valurnorna. HBL besökte

- TEXT & FOTO: JURI VON BONSDORFF

I USA hoppas demokrater­na på en stor seger i kongressva­let om en dryg vecka. Partiet ställer upp ett rekordanta­l kvinnliga kandidater, bland dem före detta CIA-agenten Abigail Spanberger (bilden), som gett sig in i politiken för att bekämpa president Trumps politik.

Kongresska­ndidaten Abigail Spanberger har knappt hunnit stiga över tröskeln till rummet i baptistkyr­kans bottenvåni­ng i Nottywood i sydvästra Virginia, innan en liten flicka hoppar i famnen på henne och låser sina korta armar runt den efterlängt­ade gästens nacke.

– Vi är alltid så glada när Abigail kommer på besök säger Yvonne Jackson-Wilson, den lilla flickans farmor som står en bit ifrån och ser på tillsamman­s med ett femtiotal andra ortsbor som kommit för att lyssna på Demokrater­nas kandidat i det sjunde valdistrik­tet – ett område som sträcker sig från delstatshu­vudstaden Richmonds välmående förorter västerut till fattigare och starkt republikan­ska jordbrukar­trakter.

– Abigail har förmågan att kommunicer­a med alla människor, vare sig det är mina barnbarn eller min egen mamma, tillägger Jackson-Wilson som själv ställt upp som frivillig i kampanjen.

Med sin något späda apparition ser den 39-åriga Abigail Spanberger inte ut som Hollywoodf­ilmernas CIA-agenter, men det är vad hon var i sitt tidigare liv, innan hon beslöt sig för att byta ut spioneri mot politik.

– Det var så många som kände stark sorg, hopplöshet och villrådigh­et efter presidentv­alet 2016. Det här är vår chans att visa vem vi är, våra värderinga­r och vad vi vill kämpa för, förklarar Spanberger i en intervju för HBL.

Det är många andra kvinnor som har tänkt lika. Valet om en dryg vecka har lockat ett rekordanta­l kvinnor, framför allt demokrater, att ställa upp. Partiet har 180 kvinnliga kandidater till representa­nthuset, vilket är sextio fler än det tidigare rekordet, enligt Centret för amerikansk­a kvinnor och politik vid universite­tet Rutgers i New Jersey.

– Kvinnor har insett att de måste ge sig in i leken eftersom ingen annan kommer att reda upp det här kaoset, säger Spanberger.

Den vanligaste förklaring­en till de många kvinnliga kandidater­na är Donald Trump. Spanberger medger att presidente­n onekligen bidragit till den kvinnliga entusiasme­n för valet.

– Jag för inte en kampanj mot Trump och jag talar inte om honom om inte någon för honom på tal, men han är innästlad i allt. Det är hans skattesänk­ningar jag talar om och det är hans exporttari­ffer jag diskuterar. Det är han som driver den arga retoriken. Han är i centrum av allting.

Frågan är om den kvinnliga kandidaten­tusiasmen får sällskap av en motsvarand­e kvinnlig väljariver på valdagen. Abigail Spanberger ställer upp i ett distrikt som i över 20 år valt enbart republikan­ska ledamöter, men nu visar opinionsmä­tningarna dött lopp mellan Spanberger och hennes rival. Demokrater­na behöver 23 nya mandat för att ta tillbaka majoritete­n i representa­nthuset och en seger för Spanberger vore ett viktigt steg mot det målet och en fingervisn­ing om den eventuella blåa vågen som Demokrater­na talat om i flera månader.

– Jag tror starkt på den blåa vågen. Vi jobbar hårdare och är mer inspirerad­e än våra motståndar­e. Vi har samlat mera pengar och har fler frivilliga­rbetare än dem. Allt detta är tecken på en större entusiasm, säger Abigail Spanberger till HBL innan hon hoppar i sin bil och kör vidare till nästa valtillstä­llning.

”Vi dödar också folk”

Abigail Spanberger­s motståndar­e, Dave Brat, är en ekonomipro­fessor med rötter i Tea party-rörelsen.

Han chockade hela den politiska expertisen i USA för fyra år sedan genom att i primärvale­t besegra Eric Cantor, en av partiets stora stjärnor. För två år sedan blev Brat omvald enkelt, men nu står han inför ett tuffare motstånd. När HBL besöker distriktet är kandidaten själv i delstatshu­vudstaden Richmond för att träffa vicepresid­ent Mike Pence som flugit in för att ge sitt stöd till delstatens republikan­ska kandidater. Även president Trump gav Brat draghjälp i en tweet som beskrev kandidaten som hård i frågor som immigratio­n, brottsligh­et och vapenlagar.

– Dave har mitt totala stöd, sa presidente­n som inser att hans presidents­kap blir betydligt besvärliga­re om Republikan­erna förlorar representa­nthuset.

Ingen i Brats kampanj besvarade HBL:s förfrågan om en intervju, men i Blackstone, en sömnig amerikansk småstad med drygt 3 000 invånare, är det inte svårt att hitta hans anhängare.

– Vi diskuterar varken religion eller politik säger pensionäre­n Jim Pridgen och skrattar på ett sätt som inte avslöjar om han skämtar eller menar allvar. Pridgen och två av hans kompisar står samlade runt en jättelik rökgrill, en ”smoker”, där de

för tillfället röker ett tjugotal gedigna köttstycke­n som i USA går under namnet Boston butt. Det är grisens axelparti som ska serveras senare på kyrkans välgörenhe­tsmiddag.

– 4-5 timmar ännu så blir det bra, konstatera­r gubbarna och rör om i kolen under köttet.

Efter litet småprat om bland annat finska soldater i Afghanista­n och deras iver att bygga en egen bastu, går herrarna med på att prata lite politik.

Ingen chans att Abigail får min röst, säger Charles Foster som så gott som alltid röstat på Republikan­erna och han ser ingen orsak att ändra sig på den punkten.

– Ekonomin har tagit fart. Oavsett vems förtjänst det är så har uppgången sammanfall­it med Trumps presidents­kap. Han har blåst nytt liv i kolgruvorn­a och det har hjälpt mina affärer. Mitt företag jobbar med godstrafik på järnväg och det är på spår som kolen forslas vidare från gruvan.

– Jag gillar Trump, säger Skip Williams och konstatera­r att han inte är som en politiker.

– Men det är ok för jag visste att jag inte röstade på en politiker. Jag litar inte på vanliga politiker. De är skurkar allihop.

Abigail Spanberger vill han inte stöda eftersom han anser att hon är socialist.

– Allt fler socialiste­r verkar bli valda till olika poster, säger Williams utan att precisera vilka socialiste­r och vilka poster han talar om.

När jag frågar om herrarna följt med kontrovers­en om mordet på den saudiska journalist­en i Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul, och vad de tycker om kritiken som hävdar att Trump behandlat den saudiska regimen med silkesvant­ar, är Williams svar också aningen förbryllan­de.

– Kina och Ryssland dödar folk och vi dödar också folk. Det händer också i USA att svarta bilar som tillhör staten dyker upp och far i väg med folk som sedan bara försvinner, säger Williams utan att blinka.

Trumps popularite­t växer

Opinionsmä­tningar har i flera månader visat ett klart övertag för de segervissa Demokrater­na. Men mätningarn­a har slagit fel förut, senast under presidentv­alet 2016. Demokrater­nas optimism är inte obefogad, men det finns tecken på att Republikan­erna eventuellt inte lägger sig så lätt som Demokrater­na hoppas. Trumps folkliga stöd har stigit en aning under de senaste veckorna och de första rapportern­a om förhandsrö­stningen visar att Republikan­erna också verkar vara ivriga att rösta.

Några kilometer utanför Blackstone och gubbarna vid rökgrillen bromsar jag upp vid en stor skylt som gör reklam för Abigail Spanberger­s republikan­ska motståndar­e Dave Brat. När jag parkerar bilen på uppfarten till vad som verkar vara ett jordbruk med några tillhörand­e byggnader, passerar en gammal traktor mig. Bakom ratten sitter 19-årige Justin Harvey som nyligen registrera­de sig som förstagång­sväljare och som ser fram emot sitt första besök till vallokalen om en dryg vecka.

– Jag vill rösta för att ge Republikan­erna och Trump en chans att stanna kvar vid makten och fortsätta det fina jobbet de gör nu.

Justin Harvey ser ut som en yngling, men när jag pratar med honom, får han ett allvar över sig som påminner om en äldre människa.

– Jag bor här med min farfar och farmor, men hon är dålig och kommer inte ut ur huset längre. Mina föräldrar skilde sig i fjol och bor på annan ort nu med mina tre bröder, säger han och stirrar tomt mot hagen där gårdens kor och tjurar betar.

– Det tuffaste är att jag inte träffar min lillebror. Men det är ok. Jag klarar mig och distrahera­r mina tankar med arbete. Jag jobbar på gården, varje dag från morgon till kväll.

Rysslandsu­tredning, immigrantk­aravaner och Trumps dagliga beteende hinner Harvey inte bry sig om. Han har för mycket jobb för att hinna följa med alla svängar, säger han. Det viktigaste för honom är att ekonomin fortsätter på samma goda spår som nu.

– Tack vare den goda ekonomin har vi råd att driva och underhålla gården. Om det blir sämre kommer vi inte att kunna skaffa allt det hö som boskapen och hästarna behöver, säger Harvey.

Kan vi inte bara komma överens?

När amerikaner­na går till valurnorna gör man det i ett läge där landet är mer splittrat än på länge. Klimatet är hätskt och den politiska motståndar­en har blivit en fiende. Republikan­ska politiker blir verbalt attackerad­e och fysiskt antastade på restaurang­er och andra offentliga platser, medan demokrater och andra kritiker av presidente­n har fått sprängladd­ningar sända till sig i posten. Familjer är splittrade i Trumps anhängare och motståndar­e. Hur maktkonste­llationen i kongressen än blir efter valdagen kommer den dagliga politiska processen att stå inför ännu större utmaningar än hittills.

Ingen av de väljare jag pratar med i det sjunde valdistrik­tet i Virginia är nöjd med den starka polariseri­ngen i samhället.

– Kan vi inte bara komma överens med varandra? Kan vi faktiskt inte bli bättre på att samarbeta, frågar Clyde Anthony mest retoriskt fast han vänder sig mot mig, strax innan han stiger upp på en stege utanför skyltfönst­ret till den lilla tobaksaffä­ren han äger i Blackstone. När den kraftigt tatuerade Anthony klättrar upp för att klistra fast en reklamdeka­l i fönstret blottar han den pistol som sitter i ett hölster på hans höft.

– Från morgon till kväll. Vapnet kommer med mig överallt, säger Anthony och konstatera­r att människorn­a här i södern värnar om sin rätt att bära vapen.

Clyde Anthony är inte speciellt passionera­d när det gäller politik. Han ska nog sannolikt rösta säger han, och om han gör det blir det på Republikan­erna. Men han är bitter på alla Trumps motståndar­e som inte ser annat än fel i presidente­n trots att arbetslösh­eten är låg och ekonomin god.

– Jag ser inte på CNN eller CBS längre eftersom de aldrig förmår säga ett gott ord om Trump. Jag tål inte heller människor som säger att Trump inte är deras president. Håll käften för fan och acceptera faktum. Vi stod ut med Obama i åtta hela år.

 ?? FOTO: JURI VON BONSDORFF ??
FOTO: JURI VON BONSDORFF
 ??  ?? Nu har vi chans att visa vem vi är, våra värderinga­r och vad vi vill kämpa för, säger Abigail Spanberger, Demokrater­nas kongresska­ndidat och före detta CIA-agent.
Nu har vi chans att visa vem vi är, våra värderinga­r och vad vi vill kämpa för, säger Abigail Spanberger, Demokrater­nas kongresska­ndidat och före detta CIA-agent.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ■
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kvinnor är utleda på att inte få sina röster hörda, säger Yvonne Jackson-Wilson, som anser att Abigail Spanberger har den erfarenhet och ryggrad som krävs för jobbet som kongressle­damot.
Kvinnor är utleda på att inte få sina röster hörda, säger Yvonne Jackson-Wilson, som anser att Abigail Spanberger har den erfarenhet och ryggrad som krävs för jobbet som kongressle­damot.
 ??  ?? Kvinnornas entusiasm för kongressva­let syns också i det stora antalet frivilliga kampanjarb­etare
Kvinnornas entusiasm för kongressva­let syns också i det stora antalet frivilliga kampanjarb­etare
 ??  ?? Jim Pridgen, Skip Williams och Charles Foster är alla nöjda med Trump, men helst undviker dom att prata politik medan de röker griskött till kyrkans välgörenhe­tsmiddag.■
Jim Pridgen, Skip Williams och Charles Foster är alla nöjda med Trump, men helst undviker dom att prata politik medan de röker griskött till kyrkans välgörenhe­tsmiddag.■
 ??  ?? Clyde Anthony ogillar polariseri­ngen i samhället och undrar varför det är så svårt att komma överens.■
Clyde Anthony ogillar polariseri­ngen i samhället och undrar varför det är så svårt att komma överens.■
 ?? FOTO: TT-AP ?? Dave Brat riskerar att bli den■ första republikan­en på över tjugo att förlora mot en demokrat i det sjunde valdistrik­tet i Virginia.
FOTO: TT-AP Dave Brat riskerar att bli den■ första republikan­en på över tjugo att förlora mot en demokrat i det sjunde valdistrik­tet i Virginia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland