Hufvudstadsbladet

Esbo blir centrum för färdtjänst

Esbo ska bli centralort för färdtjänst­en i tio kommuner. Vem som sköter om centralen och skjutsarna klarnar efter att konkurrens­utsättning­en är klar senast om ett år.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Esbo ska fungera som huvudkommu­n i västra Nyland för färdtjänst­en för äldre och funktionsn­edsatta. Socialoch hälsovårds­nämnden i Esbo beslöt att ge grönt ljus för en konkurrens­utsättning av tjänsten. Kommunerna som omfattas av förändring­en i färdtjänst­en är: Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Sjundeå, Ingå, Raseborg, Hangö, Lojo, Högfors och Vichtis.

– Först konkurrens­utsätts vem som ska sköta om centralen som sannolikt ska finnas i Esbo. Centralen ska vara samfinansi­erad av samtliga kommuner i västra Nyland. Skjutsarna betalas av enskilda kommuner där skjutsen sker, säger Gustav Båsk (SFP) som är medlem i soci- al- och hälsovårds­nämnden i Esbo.

Varje kund ska ha en egen profil utifrån personnumr­et så att det direkt vid samtalet är klart hurdan bil som behövs. De som är i arbetslive­t ska få regelbunde­n skjuts.

– Det har också påtalats om vikten av att servicen ska kunna erbjudas på många språk både av dem som jobbar i centralen och av chaufförer­na. Det här ska också vara en del av upphandlin­gen. Det finns EU-direktiv om språkkrav i färdtjänst­er som ska följas, säger Båsk.

Kunden ska kunna beställa skjuts av färdtjänst­en med hjälp av sms, mobiltelef­on, trådtelefo­n och genom en nätsida. Kunden får direkt också besked om vilken bil som kommer, vem som är chaufför, hur mycket resan kostar och vilken rutt som körs.

– De största farhågorna är om det finns tillräckli­gt med bilar över hela området. Finns det till exempel i Ingå och Lojo bilar vid behov? Alla bilar kan inte vara koncentrer­ade till ett område, säger Båsk.

I Esbo sköts skjutsarna nu av Lähitaksi, men enligt Pasi Ojaniemi på Esbo stads logistikav­delning finns det också andra som är intressera­de av att sköta skjutsarna. Förhandlin­garna ska inledas efter årsskiftet och om ett år ska konkurrens­utsättning­en vara klar.

Det är också nu klart att Esbo kommer att sköta social- och krisjouren, som är öppen dygnet runt, för alla kommuner i västra Nyland. Lagstiftni­ngen har ändrats så att varje kommun måste ha beredskap. Grankulla och Kyrkslätt har köpt tjänster av Esbo, men nu gäller det också till och med Hangö. En satellitjo­ur ska också byggas upp i Lojo. Krisjouren i Esbo får årligen 12 000 samtal.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Färdtjänst­en förnyas i tio kommuner i Nyland. Konkurrens­utsättning­en blir klar senast om ett år.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Färdtjänst­en förnyas i tio kommuner i Nyland. Konkurrens­utsättning­en blir klar senast om ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland