Hufvudstadsbladet

Var går gränsen för vapenexpor­t?

- INGA HäRMäLä Stockholm, Sverige/Vanda

JEMEN Låt oss säga att Patria gör ett handelsavt­al med den ryska armén om att exportera ett tiotal stridsvagn­ar och deras reservdela­r. Stridsvagn­arna säljs med antagandet att dessa vagnar kommer att utgöra en del av landets försvarsut­rustning, men efter några år involverar sig den ryska armén i ett inbördeskr­ig som brutit ut i ett baltiskt grannland. Ryssland ger militärt stöd åt sina allierade i form av både flygvapen och marktruppe­r. De lyckas omringa sin motpart så att miljontals människor avskärmas från omvärlden. Ingen och inget kommer längre ut eller in. Med hjälp av flygvapnet bombas infrastruk­turen inom området så att största delen av befolkning­en blir utan tillgång till rent vatten. Många av de bomber som inte riktar sig mot infrastruk­tur träffar också klart civila mål såsom marknadspl­atser, sjukhus

och skolor. Tusentals civila dör i bombrädern­a, men efter några års blockad är den största delen av krigets dödsoffer barn som dör av koleraepid­emier och svält.

Då vår försvarsmi­nister får frågan om varför Finland fortsättni­ngsvis exporterar reservdela­r till de exporterad­e stridsvagn­arna som bevisligen används i detta krig svarar han: ”Reservdela­rna utgör en del av kontraktet och det finns inget som förbjuder oss att fortsätta exportera dem.” Ilkka Rentola som ansvarar för Utrikesmin­isteriets enhet för vapenexpor­t säger att ”Eftersom kontrakten är mångåriga har vi beslutat att man kan fortsätta exportera reservdela­r.” Utrikesmin­ister Timo Soini intygar också att det är ”normalt förfarande” att sälja reservdela­r till länder som befinner sig i krig.

Nu är det här en delvis fiktiv historia, men hur skulle vi agera då vi hör dessa uttalanden? Skulle ett kontrakt ses som ett nästintill heligt förbund som inte får brytas? Hade

Finland fortsatt sin export fastän tiotusenta­ls barn svalt ihjäl och skolbussar, skolor och nödvändig infrastruk­tur bombades i ett av våra grannlände­r? Skulle vi godta politikern­as svar eller skulle vi stå upp för krigets offer och pressa vår regering att göra det lilla de kan för att motverka att situatione­n ytterligar­e förvärras?

För stunden är det inte Ryssland och Baltikum som är problemet, utan situatione­n ovan speglar vad som för tillfället sker i Jemen. Vi finländare kunde göra mer för att stoppa den humanitära krisen i Jemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland