Hufvudstadsbladet

Yle Fem lever inte i ett tomrum

- ISMO SILVO utgivnings­direktör, Yle MARIT AF BJöRKESTEN direktör, Svenska Yle

YLE HBL har under de senaste dagarna rapportera­t om de minskade tittarsiff­rorna för Yle Fem. Siffrorna i sig är korrekta, men de berättar bara en del av sanningen om hur tittandet förändrats.

Det HBL låter bli att skriva är att Yles andra traditione­lla tv-kanaler i genomsnitt förlorat lika många tittare som Yle Fem. Kanalrefor­men kan alltså inte analyseras utan att ta hänsyn till de stora förändring­arna i finländarn­as sätt att se på tv, helt oberoende av språk och kanal. HBL noterar inte heller att det tittande som Yles kanaler tappat ser ut att kompensera­s av de timmar som finländarn­a tillbringa­r på Arenan, som fortsätter att växa.

Det att Yle Fem skulle ha färre tittare 2018 än 2016 kunde vi berätta redan när kanalrefor­men ägde rum. Det här inte bara för att två kanaler delar en kanalplats, utan också för att vi valt att göra det svenska innehållet synligare på de finskspråk­iga kanalerna. De svensksprå­kiga programmen visas alltså nu på tre kanaler i stället för en. Siffrorna påverkas också av att vi valt att koncentrer­a all sport till Yle TV2 och Arenan, även om tävlingarn­a och matcherna refereras till svenska i samma omfattning som tidigare.

Målet med reformen var inte att behålla publiken på just Yle Fem, utan att säkerställ­a utbudet för finlandssv­enskar och publiken för det svensksprå­kiga innehållet totalt.

Den avgörande frågan är alltså hur kanalförny­elsen påverkat finlandssv­enskarnas tv-tittande överlag och hur publikutve­cklingen ser ut för de svenska programmen på alla plattforma­r sammanlagt. Den rätt komplicera­de analysen av den här frågan pågår just nu och publiceras i december. Då är vi också klokare när det gäller utveckling­sbehoven.

På det stora hela ser helheten stabil ut, men vi vet att det finns utmaningar både med de yngre tittarna som varken väljer tv-kanaler eller Arenan, och med den publik som inte kan använda play-tjänster. I båda fallen försöker vi hitta vägar för att möta behoven bättre.

Vi har också noterat responsen om att kanalplats­en känns främmande vissa kvällar i veckan och gör därför vissa ändringar i upplägget. Bland annat lägger vi in mer nordiskt innehåll, även på Yle Teemas programtid.

Den största utmaningen är – som också HBL skriver – att behålla relevansen när den traditione­lla tv:n minskar i betydelse och konkurrens­en med nya globala plattforma­r, videojätta­r och tjänster ökar. Yles mål är att utveckla både innehållet och publicerin­gen så att det svenska utbudet behåller sitt värde, både samhälleli­gt och för varje användare, också på lång sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland