Hufvudstadsbladet

Vänta inte tills tiden löser problemet

- LASSE BERGSTRöM Esbo

YLE FEM Det verkar enligt de nya tittarsiff­rorna (HBL 24.10) vara klart att kanalsamma­nslagninge­n mellan Yle Fem och Yle Teema inte har varit en tillfredss­tällande lösning för hela den finlandssv­enska publiken. Utveckling­såtgärder har visserlige­n gjorts och ytterligar­e planer finns enligt Svenska Yles direktör. Man kan ändå känna sig som en pensionär som fallit av tåget i kurvan på grund av den höga farten, trots att man har varit med om att bekosta utveckling­en genom att betala skatt och tv-licens under många år.

”Arenan” var ett framsteg. En hänvisning till Arenan fungerar dock endast för dem som har tillgång till rätt teknik. Alla har det tyvärr inte av olika orsaker. Åldern är kanske den vanligaste orsaken. Därutöver kan det vara fråga om de rätt stora kostnadern­a för teknik som alla inte har råd med. Synnerlige­n beklagligt att också de rikssvensk­a populära programmen föll bort för dem som inte betalar för extra service.

Det gäller nu för alla pensionäre­r, med stöd av sina barn och barnbarn, att tillsamman­s konstatera att förlusten av en svensksprå­kig kanal var ytterst beklagligt. Ytterligar­e förluster för samma åldersgrup­p bör undvikas. En konkret målsättnin­g, också för SFP och Svenska pensionärs­förbundet SPF, kan vara att verka för att ytterligar­e förluster inte inträffar så länge Yle över huvud taget sänder program i tv. Det finns alla skäl att inte vänta tills tiden har löst problemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland