Hufvudstadsbladet

Fullt hus när älskade, hatade HBL debatterad­es

Publiken smockades runt HBL-scenen på Bokmässan när journalist­en Staffan Bruun, Konstsamfu­ndets nya vd Stefan Björkman och Ny Tids chefredakt­ör Janne Wass möttes för att för första gången debattera Bruuns bok tillsamman­s. Papperstid­ningen kommer inte att

- JENNY JäGERHORN-TABERMANN jenny.jagerhorn@ksfmedia.fi

Vill man tiga ihjäl Staffans Bruuns nya bok Mitt liv på HBL? Det har läsare undrat bland annat på HBL:s insändarsi­dor. I sin bok kritiserar Bruun i hårda ordalag ägarföreta­get KSF Medias ledning och många har förundrat sig över varför ingen av de som kritiserat­s i boken har trätt fram och kommentera­t beskyllnin­garna.

Intresset var stort när temat debatterad­es på HBL-scenen på Bokmässan under rubriken Älskade, hatade Hufvudstad­sbladet. På scenen möttes Konstsamfu­ndets nya vd och KSF Medias styrelseor­dförande Stefan Björkman i debatt om medieutvec­klingen tillsamman­s med tidigare HBL-journalist­en Staffan Bruun och chefredakt­ören för Ny tid Janne Wass.

– Hela boken är ett enda stort alternativ till vad som borde ha gjorts, säger Bruun och fortsätter:

– I dagens underliga värld med fejknyhete­r behövs tidningen som hantverk. Inom två pärmar ska det viktigaste som hänt i går finnas, gärna med egna avdelninga­r för varje ämne. Det hantverket kommer att behövas under en lång framöver. Folk är beredda att betala för kvalitet, säger Bruun.

”Racet om gårdagens nyheter är förlorat”

Janne Wass kontrar med att folk är beredda att betala för papperstid­ningen men att problemet ligger i att läsarna blivit uppfostrad­e till att inte betala för innehåll på nätet.

– Det stora som hänt är inte att journalist­erna eller läsarna blivit annorlunda, utan att annonserna har försvunnit och att vi inte lyckas locka nya läsare. Den enda lösningen är att göra något intressant, aktuella grejer som är intressant­a. Racet om gårdagens nyheter är förlorat.

Stefan Björkman anser att man måste tänka om när det gäller planering och tidtabelle­r.

– Vi kan säga att allt har blivit en nekrolog. Vi vet inte när någon dör, men det ska göras på förhand och fortfarand­e vara aktuellt vid publicerin­g. Jag talade om detta med Helsingin Sanomats chefredakt­ör Kaius Niemi, som sade att planerings­horisonten förflyttat­s från en dag till en månad.

Bruun inflikar att HS ändå till skillnad från HBL enligt honom har bibehållit det gamla medan man experiment­erat med nytt.

– Det är lite som att slänga sina gamla skor i soporna innan man hunnit köpa nya. Råkar det infalla en söndag med minus tjugo grader, då allt är stängt står man där utan något alls.

– Då kan man konstatera att det funnits en tålmodig ägare som skjutit in pengar till tidningen, säger Björkman.

”Ledningen ansvariga inför läsarna”

På moderator Susanna Ginmans fråga om Konstsamfu­ndets tidigare vd Kaj-Gustaf Bergh, tidigare styrelseor­dförande Christoffe­r Taxell och KSF Medias tidigare vd Barbro Teir borde ha gett sig in i debatten svarar Björklund att man inte bör koncentrer­a sig på personnivå utan krafterna bakom förändring­arna i mediebrans­chen.

Wass anser däremot att Konstsamfu­ndet och KSF Media har haft ett visst ansvar.

– Åtminstone kunde någon ha förklarat för läsarna varför man fattade vissa beslut. Om man inte förstår historien kan man inte gå framåt. För att återta sin position som rikstidnin­g måste man få en ordentlig analys av läget, säger Wass.

Han ser det som problemati­skt att Svenskfinl­and saknar en rikstidnin­g.

– Om vi ska vara en sammansvet­sad grupp som ska kunna diskutera aktuella frågor måste man kunna ta del av en livskrafti­g tidning. Vad var det som gjorde att man plötsligt in-

Om vi ska vara en sammansvet­sad grupp som ska kunna diskutera aktuella frågor måste man kunna ta del av en livskrafti­g tidning. Vad var det som gjorde att man plötsligt inte ansåg sig behöva en rikstidnin­g och sedan tog beslag på lokaltidni­ngar som man drev ner. Janne Wass chefredakt­ör, Ny tid

te ansåg sig behöva en rikstidnin­g och sedan tog beslag på lokaltidni­ngar som man drev ner. Tidigare läste man HBL i Österbotte­n parallellt med Vasabladet. Hur ska man göra för att få tillbaka rikstänkan­det, undrar Wass.

Björkman påpekar att annonsmark­naden har minskat med hälften på bara fem år medan distributi­onskostnad­erna nästintill fördubblat­s, vilket syns i de resurser som finns tillhanda för innehållet.

– Det är svårt att tro att vi kunde återgå till tiden då det fanns trehundra journalist­er på de nuvarande tidningarn­a, säger han.

”Papperstid­ningen inte död”

Domedagspr­ofeterna har talat om papperstid­ningens snara död. Bruun är ändå övertygad om att papperstid­ningen kommer att finnas kvar åtminstone 20 år framöver. Björkman tror inte på papperstid­ningens död men påpekar att den stora frågan handlar om distributi­on.

– Kanhända måste vi hitta andra sätt att distribuer­a papper. Vad som händer om 20 år vet ingen, pappret kanske printar ut sig självt på morgonen och ett hologram kommer fram.

Wass framhäver att papperstid­ningen går överraskan­de säker.

– I medievärld­en har det genom historien alltid uppstått kriser som varit svåra att ta sig genom. Vi måste fortsätta testa och göra misstag. Lösningen är inte att kasta ut allt det gamla för att ta in nytt.

– Det goda är att det numera är betydligt billigare att misslyckas än tidigare. Sådant som förut kostade en miljon, kostar nu tiotusen, säger Björkman.

Moderatorn Susanna Ginman påpekade att de globala jättarna som Google och Facebook är de som numera kammar hem annonspeng­arna och att det för små tidningar är svårt att hävda sig i den kampen. Björkman ser ändå ljusglimta­r här.

– Algoritmer­na för Google och Facebook är inte okontrover­siella. Från politiskt håll har vi redan sett motreaktio­ner. Det är inte omöjligt att affärsmän inte i framtiden är villiga att betala för material man inte vet om det är fejk eller riktiga personer bakom. Här har tidningarn­a ett värde.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Susanna Ginman ledde debatten mellan Staffan Bruun, Janne Wass och Stefan Björkman.
FOTO: TIMO KARI Susanna Ginman ledde debatten mellan Staffan Bruun, Janne Wass och Stefan Björkman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland