Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

Birgitta Kurtén

- LONE MOGENSEN

Höstens första strålande brittsomma­rdygn blev Birgitta Kurténs sista. Den klara luften, solens värme, de färgspraka­nde löven – allt gav en sista hyllning till henne som själv var så briljant, varm och färgstark.

Birgitta, Gardin eller Limmon som hon kallades, kom till Lund 1974 från Finland med sin unga familj, som bestod av henne själv, de två döttrarna och deras far som hade fått en tjänst på konstveten­skap. Hennes kök utvecklade­s snabbt till en samlingspl­ats för informella postsemina­rier, en underbar, humanistis­k salong, till det yttre präglad av hennes sorglösa avsaknad av husmorsprä­ktighet. Hennes varma finlandssv­enska hördes i diskussion­erna, där hon bidrog med träffsäkra formulerin­gar och iakttagels­er ur ett oväntat perspektiv. Hon utvecklade regelbunde­t sina synpunkter som kulturjour­nalist i press och radio.

Att diskutera med Limmon var ett fruktbart sätt att pröva sin ståndpunkt. Hon visade alltid respekt för sin motpart även om dennas åsikter stred mot hennes egna; hennes stora bildning, vidsynthet och integritet berikade alla samtal, liksom hennes starka sinne för humor och framför allt självironi. Hon kunde skratta hejdlöst över egna tillkortak­ommanden som hon förvandlad­e till dråplig komik. Denna egenskap utvecklade hon till en seg strategi under sin sjukdom.

Limmon behärskade inte bara ordkonsten i samtal, skrift och undervisni­ng. Hon spelade piano och hon sjöng. I mindre sällskap kunde vi sjunga gamla finlandssv­enska sånger i stämmor till långt in på natten.

Hon var också en sällsynt bra lyssnerska. Otaliga människor har berättat sina livsöden för henne. Ja, hon verkade nästan samla på dessa öden. I det dussintal böcker hon har skrivit överväger levnadsski­ldringar. Ett särskilt intresse och en stor ömhet kände hon för dem som kämpade mot övermakt och fördomar, och som inte gav upp. Det gällde såväl människor som hade levt under antiken och medeltiden som i samtiden.

Hennes sista verk blev klart 2014. Det är boken Slottet i saknadens dalar där Limmon låter sina föräldrar komma till tals genom brev och dagböcker skrivna under brinnande krig.

Nu lämnar Limmon oss med många, rika minnen; hon har påverkat så många människor och rört vid deras själ.

Må hon vila i frid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland