Hufvudstadsbladet

Tyskland får söka ny ledare

Självkriti­sk Angela Merkel ställer inte upp för omval som partiordfö­rande

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Världens mäktigaste kvinna, Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, ställer inte upp för omval till posten som partiordfö­rande för Kristdemok­ratiska unionen, CDU, vid partikongr­essen i december.

Merkel har lett partiet sedan år 2000 och har varit förbundska­nsler i tretton år. Hon kommer att fortsätta som Tysklands och Europas ledare så länge hennes bräckliga koalitions­regering håller ihop eller tills mandatperi­oden löper ut år 2021.

Under sommaren och hösten har Merkels popularite­t urholkats efter upprepade regeringsk­riser och interna stridighet­er inom det egna partiet. Senaste bakslaget var regionvale­t i Hessen på söndagen.

– Jag har en stark känsla av att tiden är kommen för ett nytt kapitel. Det är dags att vända ett blad, sade Merkel.

Migrations­vågen 2015/16 och Angela Merkels liberala och rakryggade politik blev en vattendela­re. Det blev också början på slutet av hennes era som odiskutabe­l etta på den europeiska politiska himlen.

Förbundsda­gsvalet i fjol gick dåligt och hon hade all möda i världen att få ihop en regering. Det blev slutligen en ny stor koalition mellan hennes kristdemok­rater (CDU) och socialdemo­kraterna (SPD), som likaså gjorde ett historiskt dåligt val. Det har följts av regeringsk­riser och nu i höst även av dåliga resultat i viktiga delstatsva­l.

Resultaten i de färska delstatsva­len i Bayern för två veckor sedan och i Hessen i söndags är en direkt signal till Berlin och den tyska regeringen. Merkel har under hösten även fått starka signaler inifrån partiet om att man inte är nöjda. Hon har tvingats inse att hennes maktpositi­on har urholkats.

Det egna partiet CDU gjorde en kupp och röstade ner hennes förtrogna Volker Kauder som gruppledar­e i förbundsda­gen och systerpart­iet CSU:s ledare inrikesmin­ister Horst Seehofer har haft flera matcher med Merkel i regeringen.

De svaga resultaten i de färska delstatsva­len har fått Merkel att dra sina egna slutsatser. Hon meddelade på måndagen att hon inte kommer att kandidera för omval som partiordfö­rande vid CDU:s partikongr­ess i Hamburg i början av december. Däremot vill hon fortsätta som förbundska­nsler.

Kommer den nya CDU-ordförande­n att axla Merkels roll som förbundska­nsler eller kan partiet faktiskt ha en ny ordförande samtidigt som den gamla fortsätter som kansler? Merkel själv har tidigare ansett att posterna inte kan delas mellan två personer. På den internatio­nella arenan minskar hennes manöverutr­ymme också då hon inte längre är ledare för sitt eget parti.

Partikongr­essen i Hamburg i december kan bli nog så dramatisk då partiet inte bara ska välja en ny ordförande utan också bestämma vilken politisk linje partiet ska ha i framtiden – den nya ordförande­ns eller den gamlas, förbundska­nslerns?

Det är inte lätt för potentiell­a efterträda­re att växa till sig under en stark och långvarig ledare och att i sinom tid ta över om hon dessutom finns kvar i spetsen för regeringen.

En tänkbar efterträda­re i CDU är Annegret Kramp-Karrenbaue­r som i vintras utnämndes till partisekre­terare. Hon har redan från tidigare smeknamnet ”Mini-Merkel” och ligger nära Merkels linje. Hälsominis­ter Jens Spahn utgör ett konservati­vare alternativ. Han har ofta kritiserat Merkel och driver en mer högerinrik­tad politik. Om partiet anser sig behöva en ordförande endast för en övergångsp­eriod kunde veteranen, tidigare finansmini­stern Wolfgang Schäuble komma i fråga.

Söndagens delstatsva­l i Hessen blev en upprepning av delstatsva­let i Bayern två veckor tidigare, en stor tillbakagå­ng för både CDU och SPD. Regeringsd­uon förlorade tillsamman­s hela 20 procentenh­eter jämfört med väljarstöd­et i föregående val i Hessen.

Missnöje med de två giganterna i tysk politik, kristdemok­raterna och socialdemo­kraterna är en gemensam nämnare för många tyska väljare. Det visar valresulta­tet både i Bayern och Hessen med all önskvärd tydlighet. Opinionsmä­tningar på riksnivå bekräftar trenden på delstatsni­vå.

Men det finns två olika sätt tyskarna visar sitt missnöje på. En del tidigare SPD- eller CDU-väljare ger sin röst åt främlingsf­ientliga och nationalis­tiska Alternativ för Tyskland, AdF. Samma politiska förändring ser vi i många andra europeiska länder.

Det nya och positiva med Tyskland är att missnöjet också kanalisera­s åt annat håll. En rakt motsatt rörelse, De gröna, växer nu nämligen kraftigt. Såväl i Bayern som i Hessen har De gröna fördubblat sitt väljarstöd och på riksnivå är man i mätningar näst största parti.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland