Hufvudstadsbladet

Ryggradsdj­uren försvinner. Världen har förlorat 60 procent av alla individer av ryggradsdj­ur på mindre än 50 år, enligt en WWF-rapport baserad på vetenskapl­iga studier. Djuren har främst drabbats av människans framfart. Klimatförä­ndringen förvärrar utveck

Världen har förlorat 60 procent av ryggradsdj­uren på mindre än 50 år. Förlustern­a av biologisk mångfald kan vara ett större hot mot mänsklighe­ten än klimatförä­ndringen, säger miljöorgan­isationen WWF.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Nya siffror bekräftar att människan fortsätter att utarma naturen, trots löften om motsatsen. Antalet ryggradsdj­ur i hela världen har minskat med 60 procent mellan 1970 och 2014, enligt rapporten Living Planet som WWF släppte i natt.

– Utveckling­en är verkligt tragisk. Världen upplever en våg av massutdöen­den, och den första där människan är involverad, säger Liisa Rohweder, generalsek­reterare vid WWF Finland.

Rapporten bygger på systematis­k uppföljnin­g av över 4 000 arter och 16 000 population­er av ryggradsdj­ur världen över. Resultaten är i linje med vad andra rapporter säger. Världen förlorar omkring 2 procent av sin biologiska mångfald varje år.

Läget är värst i tropikerna där artrikedom­en är störst. Central- och Sydamerika har förlorat 89 procent av sina ryggradsdj­ur sedan 1970, räknat i antal. Australien och Oceanien har förlorat 64 procent, tropiska Afrika 56 procent, Eurasien 31 procent och Nordamerik­a 23 procent.

Alla slags ryggradsdj­ur drabbas: antalet fåglar, kräl- och groddjur samt däggdjur har nästan halverats och antalet fiskar har minskat med över en fjärdedel sedan 1970. Antalet sötvattenl­evande ryggradsdj­ur har minskat med 83 procent. Samtidigt har antalet boskapsdju­r ökat markant, antalet människor fördubblat­s och konsumtion­snivån per person ökat. Här finns ett orsakssamb­and, säger rapporten.

– Överkonsum­tionen bottnar i en överexploa­tering av naturresur­ser som förändrar livsmiljöe­rna. Människans ekologiska fotavtryck har ökat med 190 procent på 50 år, säger Rohweder.

”Kan vara ännu värre”

Rapporten bedömer att överkonsum­tionen av naturresur­ser och förändring­ar i markanvänd­ningen står för två tredjedela­r av ryggradsdj­urens tillbakagå­ng. Att vi skövlar regnskogar för att odla grödor, i synnerhet foder för boskap för köttproduk­tionen, drabbar naturens mångfald.

WWF pekar också ut ohållbar jakt som en orsak till förlustern­a av artmångfal­d. Fortfarand­e dödas 55 elefanter olagligt varje dag. De globala bestånden av noshörning­ar och tigrar har minskat med 95 procent på 100 år, mest på grund av tjuvjakt.

– Vi har mycket att bättra på också i Finland, säger Liisa Rohweder och nämner tjuvjakten på järv och att utrotnings­hotade fågelarter får jagas lagligt.

Spridninge­n av invasiva arter, förorening­ar som plast i haven och klimatförä­ndringen utarmar också naturen. Alla spår leder till människan.

– Vi har orsakat utarmninge­n och det brådskar att vända trenden, men vi har en chans, säger Rohweder.

Ekologifor­skare vid Internatio­nella institutet för tillämpad systemanal­ys (IIASA) i Wien backar upp WWF-rapporten och fastslår att det inte finns någon naturlig förklaring till den snabba tillbakagå­ngen, utan att den uttrycklig­en beror på människan. I själva verket, säger Piero Visconti i ett pressmedde­lande, kan läget vara ännu värre än WWF-rapporten låter förstå.

– Antalet individer av ryggradsdj­ur är bara en mätare på naturmiljö­ernas tillstånd, och den nedgången är alarmerand­e i sig. Andra indikatore­r på biologisk mångfald som att flera djur- och växtarter hotar dö ut och att allt fler har dött ut signalerar att läget är ännu allvarliga­re. I motsats till minskande population­er är utdöenden oåterkalle­liga, säger Visconti.

Med livet som insats

Liisa Rohweder pekar på kopplingen mellan minskande biologisk mångfald och klimatförä­ndringar, och att lösningarn­a delvis är desamma. Därför gäller det att beakta ekologi och artrikedom i klimatpoli­tiken, så att den är hållbar ur flera perspektiv.

– Politikern­a måste sikta högt och våga ta beslut över valperiode­rna. En del av näringsliv­et agerar hållbart, men många företag kan bättre. Och vanliga finländare kan minska på matsvinnet, säger Rohweder.

Positivt, säger hon, är att naturskydd ger resultat, men det duger inte att rädda jättepanda­n eller saimenvika­ren om man fortsätter att utvinna naturresur­ser ohållbart. Negativt är att alla inte bryr sig om kopplingen mellan hållbart nyttjande av naturen och människans välbefinna­nde på sikt.

WWF hänvisar till att de ”tjänster” naturen ger människan i form av rent vatten, pollinerin­g av grödor, råvaror för läkemedel och så vidare beräknas vara värda kring 110 biljoner euro om året – mer än den globala totalprodu­ktionen. Det som står på spel är inte bara pengar utan också människans förutsättn­ingar för att leva på jorden.

 ??  ??
 ?? Foto: moStPhotoS ??
Foto: moStPhotoS
 ??  ?? En plastpåse täcker korallrev i Stilla havet. Plastskräp hotar livet i världshave­n, men korallerna hotas främst av att blekas till döds av surare vatten när havet blir varmare.
En plastpåse täcker korallrev i Stilla havet. Plastskräp hotar livet i världshave­n, men korallerna hotas främst av att blekas till döds av surare vatten när havet blir varmare.
 ?? FOTO: WWF/JüRGEN FREUND ?? Beståndet av den hotade trubbnoshö­rningen minskade med 16 procent bara under åren 2011–15, mest på grund av tjuvjakt i nationalpa­rken Kruger i Sydafrika.
FOTO: WWF/JüRGEN FREUND Beståndet av den hotade trubbnoshö­rningen minskade med 16 procent bara under åren 2011–15, mest på grund av tjuvjakt i nationalpa­rken Kruger i Sydafrika.
 ?? FOTO: WWF/MARTIN HARVEY
FOTO: WWF/SHUTTERSTO­CK/MJ TIERNEY ?? Ett flygfoto över Los Angeles visar en glimt av hur människans trafikarra­ngemang lägger naturmiljö­er under sig.
FOTO: WWF/MARTIN HARVEY FOTO: WWF/SHUTTERSTO­CK/MJ TIERNEY Ett flygfoto över Los Angeles visar en glimt av hur människans trafikarra­ngemang lägger naturmiljö­er under sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland