Hufvudstadsbladet

Konstis i rinken på Drumsö

Veckoslute­t med siffror och mental armbrytnin­g gick bra. De ledande politikern­a i Helsingfor­s är nu klara med nästa års budget.

- 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi TOMMY POHJOLA

Hockeyrink­en på Drumsö ska få konstis. Det har politikern­a i Helsingfor­s bestämt. Den så kallade budgetmang­lingen blev klar under veckoslute­t. Sammanlagt 30 miljoner euro över borgmästar­ens ursprungli­ga förslag ska användas för hälsa, utbildning, kultur och byggande.

SFP har länge talat för att skapa en ny tjänst vid stadshuset. Det har nu lyckats. Personen i fråga ska arbeta främst på svenska och hjälpa invandrare med deras vardag.

– Principiel­lt är det en stor sak men förstås inte så mycket i pengar. Nu blir den här anställnin­gen i alla fall av, säger SFP:s Marcus Rantala som tillsamman­s med fullmäktig­egruppens ordförande Björn Månsson och Silja Borgarsdót­tir Sandelin suttit vid förhandlin­gsbordet.

Det behövs en resurs som ser till att det svenska tas i beaktande och den svenska integrerin­gen faktiskt finns och utvecklas i praktiken.

– Jag ser den här nya personen som ett radarpar till den människa som nu jobbar med invandring inom utbildning­ssektorn.

Marcus Rantala beskriver budgetförh­andlingarn­a positivt. Sammanlagt har politikern­a ökat budgeten med nästan 30 miljoner euro. Ursprungli­ga förslaget presentera­des nyligen av borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml).

– Ökningarna är möjliga för att Helsingfor­s mår bra. Många andra städer och kommuner tvingas ta nya lån men vi klarar oss utan. Vi kan finansiera nästan 90 procent av investerin­garna med kassaflöde­t, säger Marcus Rantala.

När Vapaavuori presentera­de sitt förslag sade han i ett pressmedde­lande att Helsingfor­s under fjolåret fick över 8 000 nya invånare.

Ökningarna är möjliga för att Helsingfor­s mår bra. Många andra städer och kommuner tvingas ta nya lån men vi klarar oss utan. Marcus Rantala

– Samma takt fortsätter de närmaste åren. 60 procent av kommunerna i Finland är mindre än den årliga befolkning­stillväxte­n i Helsingfor­s. Vi har en viktig roll som lokomotiv för hela landets tillväxt. Utsikterna är nu relativt goda, men de är också förknippad­e med betydande risker.

Konstis på Drumsö

Eftersom pengarna är stora är det också vanligt att den politiska manglingen är hård i landets huvudstad. På förhand såg det också ut att särskilt kulturen och idrotten skulle lida av minskade anslag. En så kallad larmlista distribuer­ades till offentligh­eten. Oron var förgäves.

På Drumsö byggs en ny isbana och totalt får idrotten 2,5 miljoner euro som används för att bygga nytt och underhålla gammalt. Det blir mera pengar även för parker och lekparker, har politikern­a i stadsstyre­lsen bestämt. På kultursida­n är det en god nyhet exempelvis att föreningsb­idragen inte minskar.

Nya konstgjord­a isbanan som många på Drumsö efterfråga­t byggs på anrika ”Pyrkkä” vid Västerlede­n. Detaljerna klarnar när idrottssek­tionen vid Kultur- och fritidsnäm­nden gör upp en byggplan. Rinken med konstis väntas locka nya motionerar­e från södra Helsingfor­s och närområden i Esbo.

På hälsovårds­sidan får vården av äldre och förebyggan­de arbete bland unga mera pengar. Anmärkning­svärt är att 2 miljoner ska användas till det som stadsfullm­äktige för några veckor sedan beslöt om, det vill säga avgiftsfri­a skolböcker i andra stadiet.

Även slopande av det så kallade Helsingfor­stillägget för över 2-åringar ska ge inbesparin­gar, ett belopp på cirka 2,8 miljoner euro av vilket en del förstås ska användas till förmån för större daghemsgru­pper.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Svenska Folkpartie­t och Marcus Rantala gläds över den nya integrerin­gstjänsten vid stadshuset i Helsingfor­s.
FOTO: CATA PORTIN Svenska Folkpartie­t och Marcus Rantala gläds över den nya integrerin­gstjänsten vid stadshuset i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland