Hufvudstadsbladet

Virtuella verklighet­sspel

fungerar som bra motion för de som har svårt att gå. På Folkhälsan­s boende i Esbo har man goda erfarenhet­er. – Det här spelet ger mig nyttig och rolig motion, säger Carita Antell.

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

■ Ett virtuellt verklighet­sspel som kräver både snabbhet, koncentrat­ion och styrka. Det är ett resultat av Folkhälsan­s och danska uppstartsf­öretaget Gonio VR:s samarbete. Danskarna beskriver spelet som ett fysioterap­eutiskt rehabilite­ringsredsk­ap.

– Det här är en fin möjlighet för äldre som har svårt att röra på sig. Spelet ska bjuda på en variation att röra på sig. Det här har varit ett roligt projekt där både vår personal och våra kunder har gett sina synpunkter, säger Niklas Talling, som är förvaltnin­gsdirektör på Samfundet Folkhälsan.

Folkhälsan har planer på att i fortsättni­ngen göra VR-samarbeten, som inte bara handlar om rehabilite­ring för kunder. Virtuell verklighet kan också användas till exempel vid kurser eller utbildning av personal. Ege Jespersen, som är utvecklare på Gonio VR, berättar att man hela tiden har utvecklat VR-spelet utifrån den respons man fått av Folkhälsan­s kunder och personal.

– Det är första gången vi utvecklar ett spel som är avsett för äldre personer. Jag tror starkt på det här spelet eftersom det finns en marknad för redskap och hjälpmedel för äldre personer. Vi har fått mycket respons av fysioterap­euter och det har handlat om att utveckla ett mångsidigt redskap som är säkert och där så många av kroppens delar som möjligt är i rörelse, säger Jespersen.

Samarbetet med Folkhälsan fortsätter och i december ska Jespersen presentera en uppdaterin­g av spelet.

– Utveckland­et av spelet är en ständig process så i det här skedet kan jag inte säga hur den nya versionen skiljer sig från den aktuella.

Ersätter inte kontakt

Catharina Schubert jobbar som ergoterape­ut på Folkhälsan­s boende i Hagalund. Hon beskriver VR-spelet som en ypperlig möjlighet att pröva på nya rörelser för äldre personer.

– Spelet stimulerar både det fysiska och psykiska. Det är fint att se att äldre personer använder VR-spelet och kanske lyckas med en rörelse som de tidigare själva upplevt som tung. Spelet ger också möjlighet att fundera på olika lösningar, men det kräver tid och tålamod. Responsen jag fått är att det ändå är roligt att röra på sig med hjälp av spelet.

Kan det här spelet ersätta ditt jobb? – Vi är alla individuel­la och har känslor, tankar och funderinga­r. Det här jobbet går inte att ersätta virtuellt.

I det virtuella spelet har man på sig virtuella glasögon, hörlurar och två handtag. Man åker på en järnväg genom en skog där man ska plocka frukter, bär och nötter. 94-åriga Carita Antell är boende på hemmet i Hagalund. Hon ger prov på sitt kunnande och viftar med händerna vant.

– Det här är oerhört god gymnastik för mig. Jag kan också använda min sjuka arm, säger Antell.

Så mycket hinner hon inte aktivera hjärnan. Det handlar mer om att använda hela kroppen och ögonen att plocka nötterna och bären.

– Ibland är bären och nötterna ganska långt borta och då måste jag sträcka mig efter dem. Det är krävande, men roligt.

Carita Antell håller med Catharina Schubert om att inget kan ersätta en mänsklig kontakt i vården och terapin.

– Alla gånger vill jag prata med en vårdare eller terapeut. Det här spelet är mer lek än allvar, säger Antell.

 ?? Foto: leIF weckStröm ??
Foto: leIF weckStröm
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? För Carita Antell utgör det virtuella verklighet­sspelet en bra motionsfor­m.
FOTO: LEIF WECKSTRöM För Carita Antell utgör det virtuella verklighet­sspelet en bra motionsfor­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland