Hufvudstadsbladet

”Dags för nytt kapitel”

Angela Merkel lämnar partiledar­posten i CDU och gör sin sista mandatperi­od som Tysklands ledare. Det beskedet ger en självkriti­sk förbundska­nsler. Ett taktiskt drag, enligt en expert.

-

Hon har dominerat europeisk politik som Tysklands förbundska­nsler i 13 år. Men nu står det klart att eran Angela Merkel går mot sitt slut.

– Jag kommer inte att kandidera som ordförande för Kristdemok­raterna på partikongr­essen i Hamburg, säger hon vid en presskonfe­rens.

Hon är inne på sin fjärde mandatperi­od som kansler. Det blir också hennes sista.

– 2021 kommer jag inte att ställa upp som kanslerska­ndidat och inte kandidera till förbundsda­gen, säger Merkel som dock tilllägger att hon vill fortsätta att leda Tyskland under resten av mandatperi­oden.

Hon beskriver det bittra resultatet för CDU i helgens delstatsva­l i Hessen som en vändpunkt. Efter en sommar av uppslitand­e interna strider i hennes regeringsk­oalition går det inte att fortsätta som tidigare. Det är dags att vända blad, enligt Merkel.

– Jag har en stark känsla av att tiden är kommen för ett nytt kapitel.

Modersfigu­r

Under sitt styre har Merkel kommit att betraktas som en mor för både Tyskland och Europa. När hon tillträdde som förbundska­nsler var George W Bush president i USA, Jacques Chirac i Frankrike och Tony Blair premiärmin­ister i Storbritan­nien.

Länge tycktes hon onåbar för kritik. Men efter bakslagen i de senaste regionvale­n och besvikelse­n i parlaments­valet i fjol har hon fått allt svårare att vifta bort missnöjet.

– Det har nog kommit påtrycknin­gar direkt till henne, säger Rutger Lindahl, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

Tidigare har Merkel insisterat på att hon som landets ledare även bör sitta kvar som partiledar­e.

– Det kan vara strategisk­t av Merkel att lämna. Det finns en klar möjlighet att hon kan sitta kvar som kansler, om hon tolereras av sina egna.

Flera bakslag

Genom att lämna ordförande­posten kan någon mindre kritiserad person ta hand om partiet inför nästa val.

– Så har Socialdemo­kraterna gjort. Deras ledare Andrea Nahles sitter inte i regeringen, säger Lindahl.

Förbundska­nslern har blivit allt mer pressad efter det att CDU:s allierade och regeringsp­artner CSU backade kraftigt i regionvale­t i Bayern för två veckor sedan. I valet i Hessen i helgen åkte hon på ett nytt bakslag då CDU backade med tio procentenh­eter till historiskt låga 28 procent. Bakslagen har väckt frågor om framtiden för Merkels bräckliga regeringsk­oalition mellan CDU/ CSU och socialdemo­kratiska SPD.

Bakom sig har Merkel även det svaga resultat som CDU gjorde i det nationella valet i fjol. Det resulterad­e i att det tog sex svåra månader att få ihop en koalition som kunde styra landet, efter det att SPD till slut motvilligt gått med på att sitta kvar i regeringen.

Kampen igång

Merkels besked skakar om, konstatera­r Rutger Lindahl. Att det går så fort kan nog bli lite av en chock för många.

– De flesta är nog oroliga för vad som ska komma nu, med tanke på katastrofr­esultatet i Bayern och Hessen. Men det är intressant att Alternativ för Tyskland inte gick bättre, säger han.

CDU:s partikongr­ess äger rum den 8 december. Merkels överraskan­de besked att hon inte ställer upp i partiledar­omröstning­en har redan satt i gång kampen om vem som ska efterträda henne.

Partisekre­teraren Annegret Kramp-Karrenbaue­r och hälsooch sjukvårdsm­inister Jens Spahn har meddelat att de vill kandidera. Det har även den tidigare gruppledar­en för CDU/CSU i förbundsda­gen Friedrich Merz gjort, enligt partikällo­r.

Själv säger Merkel att hon inte kommer att handplocka någon, utan att hon låter partiet bestämma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland