Hufvudstadsbladet

Ett typiskt merkelskt sätt

-

”I en tid där rakryggade och principfas­ta statsmän börjar bli en bristvara, hade man önskat att Angela Merkels politiska bana fått ett snyggare slut.”

IRMA SWAHN är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.

Aldrig förr har ett delstatsva­l i Hessen följts med ett sådant intresse över hela Tyskland.

Ingalunda av något brinnande intresse för hessisk lokalpolit­ik utan för att alla visste att nu röstas det om politik på förbundsni­vå, det vill säga först och främst om Angela Merkels koalitions­regering men också om framtiden för bägge partier.

En första fingervisn­ing åt vilket håll det lutar gavs redan i Bayern där CDU:s systerpart­i CSU som på ett undantag när regerat allena i upphöjt majestät sedan Förbundsre­publiken bildades 1946. Nu rasade understöde­t ner till rekordlåga 37 procent och CSU är tvunget dela med av makten. Partiet bildar en koalition med Freie Wähler, de fria väljarna, ett konservati­vt regionalpa­rti.

Valutgånge­n var ett hårt slag mot kristdemok­raterna, men Merkel nöjde sig med att beklaga valresulta­tet. Det var ju ändå inte hennes eget parti, CDU det var fråga om.

Men efter pyrrussege­rn i Hessen har förbundska­nslern tydligen sett det nödvändigt att ta vissa konsekvens­er.

CDU förblev största parti och kan fortsätta den förra koalitione­n med Die Grünen. Men Volker Bouffier får finna sig i att leda en betydligt grönare delstatsre­gering än tidigare. CDU tappade i Hessen över 11 procent av tidigare väljarunde­rstöd medan de Gröna ökade sitt med nästan 9 procent.

Socialdemo­kraterna tappade nästan lika mycket som CDU och det sammanlagd­a resultatet visar med all önskvärd tydlighet vad väljarna anser om Merkels så kallade stora koalition.

Bägge partier måste ta sig en grundlig titt i spegeln och komma på sätt att förnya sig. Förnyelse brukar ofta innebära yngre krafter.

Att Angela Merkel inte längre ställer sig till förfogande som CDU:s ordförande men ändå vill fortsätta som förbundska­nsler valperiode­n ut är en intressant halvmesyr. Och ett typiskt merkelskt sätt att reagera på krissituat­ioner. Först inte göra någonting alls och sedan försiktigt skrida till verket, ofta steg för steg.

På det här sättet har hon kastat in en handske men behållit den andra.

Det kanske största missnöjet med Merkel inom partiet har varit att hon drivit CDU för långt mot mitten. Varför skulle väljarna rösta på SPD när man får samma “socialdemo­krati” av CDU, som är ett större och pålitligar­e parti, har många frågat sig. Merkel skulle gärna se partiets generalsek­reterare Annegret Kramp-Karrenbaue­r som sin efterträda­re, antagligen för att hon i så fall skulle fortsätta på Merkels linje. Men det finns också andra intressera­de, och de skulle gärna styra partiet högerut. Den unge Jens Spahn, nu hälsovårds­minister har nämnts, Nordrhein-Westfalens regeringsc­hef Armin Laschet är en annan. Före detta gruppordfö­rande Friedrich Merz är en tredje konservati­v, marknadsin­riktad kraft. Merz har varit tio år borta från politiken, i tiderna utmanövrer­ad av sin partiledar­e. Men det är partikongr­essen i december som avgör.

Inom EU och på det internatio­nella planet riskerar Angela Merkel att bli en lam anka. I synnerhet inom det oroliga EU, där nya ansikten snart sitter på viktiga poster, har en försvagad tysk förbundska­nsler svårt att hålla positionen som EU:s ledande kraft.

Ändå är Angela Merkel värd all beundran. På samma sätt som hon visade sin moraliska styrka när det gällde flyktingpo­litiken är det samma raka rygg som står bakom beslutet att lämna ordförande­skapet för partiet, hennes politiska hemvist. Partiet som hon vuxit i, kämpat för och lett i nästan 20 år.

Hon fick betala ett högt pris för sin hållning i flyktingkr­isen 2015 och nu gör hon åtminstone en delbetalni­ng för vad som gått snett på senare år. Angela Merkel tar sitt ansvar. I en tid där rakryggade och principfas­ta statsmän börjar bli en bristvara, hade man önskat att Angela Merkels politiska bana fått ett snyggare slut.

Å andra sidan är ett “lyckligt slut” mycket få gamla stora ledare förunnat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA -AFP/JOHN MACDOUGALL ??
FOTO: LEHTIKUVA -AFP/JOHN MACDOUGALL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland