Hufvudstadsbladet

Dags att ta influensav­accin – låta bli kan vara farligt för riskgruppe­r

De avgiftsfri­a vaccinerin­garna i huvudstads­regionen inleds nu. Än så länge har bara enstaka fall av influensa av typerna A och B registrera­ts.

- HBL

Registret för smittsamma sjukdomar har än så länge bara registrera­t enskilda fall av säsongsinf­luensa, men för att influensav­accinet ska ge fullvärdig­t skydd rekommende­rar Institutet för hälsa och välfärd, THL, att vaccinerin­garna genomförs i november och december.

Influensae­pidemier uppstår varje vinter, och vanligtvis insjuknar 5–15 procent av de vuxna och 20–30 procent av barnen. För barn och äldre och personer med vissa sjukdomar kan influensa leda till följdsjukd­omar, sjukhusvår­d eller till och med döden, varnar THL, som skaffat 1,7 miljoner vaccindose­r plus 71 000 som ges via näsan till små barn.

I Helsingfor­s inleds de avgiftsfri­a vaccinerin­garna på måndag, 5 november, och pågår hela veckan klockan 8.30–18.00 förutom på fredag till klockan 15 vid vaccinerin­gsstatione­rna. Vaccinerin­garna görs i Tölö sporthall, Sportkvarn­en i Kvarnbäcke­n, Gustavsgår­d i Åggelby och Hopeatien palvelutal­o i Norra Haga. Gravida och småbarn får vaccinerin­garna vid rådgivning­arna.

Vaccinerin­garna är avgiftsfri­a för personer över 65 år, personer som hör till riskgruppe­n på grund av någon sjukdom och deras närstående, gravida, personer som gör militärtjä­nst och barn mellan ett halvt och 6 års ålder.

Det går också att beställa tid för vaccinerin­g genom skolhälsov­ården, studenthäl­sovården och hälsocentr­alerna.

I Vanda pågår de avgiftsfri­a vaccinerin­garna den här veckan ut utan tidsbestäl­lning vid hälsocentr­alerna (utom Björkby) klockan 8–11, och andra tider enligt tidsbestäl­lning. I Esbo ordnas avgiftsfri vaccinerin­g utan tidsbestäl­lning bland annat under lördagarna i november, utom den första, klockan 9–16 vid hälsostati­onerna i Alberga, Hagalund, Esboviken, Samaria och Oma Lääkärisi i Iso Omena.

Närmare informatio­n om vaccinerin­gstider finns på städernas hemsidor.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA /JARNO MELA ?? ■De avgiftsfri­a influensav­accinering­arna inleds i huvudstads­regionen.
FOTO: LEHTIKUVA /JARNO MELA ■De avgiftsfri­a influensav­accinering­arna inleds i huvudstads­regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland