Hufvudstadsbladet

Mikael Jungner: Gör engelskan till officiellt servicespr­åk

Bara några dagar efter att Språkinsti­tutet har slagit larm om att engelskan håller på att utmanövrer­a de två inhemska språken föreslår Mikael Jungner i en rapport för Finlands Näringsliv, EK, att engelskan borde få en officiell ställning.

- 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

Finlands Näringsliv, EK, vill råda bot på att Finland i många utlänninga­rs ögon saknar det där lilla extra vilket resulterar i att investerar­e låter bli att placera sina slantar i Finland och högutbilda­de utlänninga­r hellre bosätter sig i andra länder.

För att öka Finlands dragningsk­raft har EK inför riksdagsva­let och regeringsf­örhandling­arna nästa vår bett Mikael Jungner ta fram en lista över konkreta förslag som skulle göra Finland mer attraktivt.

Insikten om att något måste göras kom då Finland och Helsingfor­s förlorade kampen om EU:s mäktiga läkemedels­verk och de anställda vid myndighete­n i intervjuer sade att de absolut inte vill flytta till Helsingfor­s.

– Finland är lite som en idrottare vars kondition inte är tillräckli­gt god för att knipa medaljer i stortävlin­gar. Det här är ett problem, säger EKvd:n Jyri Häkämies.

Stockholm drar ofta längsta strået

Efter många turer blev det Amsterdam som vann kampen om EU:s läkemedels­myndighet. Men oftast finns ärkekonkur­renten betydligt närmare, nämligen i Stockholm.

– Stockholm vinner ofta över Helsingfor­s när det gäller att locka utländska placerare. Tyvärr ser vi också en ständig kompetensf­lykt från Helsingfor­s till Stockholm. Jag har hört om högskolor där nästan hela årskullar flyttar till Stockholm efter examen, grämer sig Häkämies och avslöjar för HBL att han avser Hanken i Helsingfor­s.

Jungner: Ingen koppling till Liike Nyt

Jungner är en av förgrundsf­igurerna bakom den politiska rörelsen Liike Nyt som tidigare samlingspa­rtistiske riksdagsle­damoten Harry Harkimo har grundat. Då Jungner blev ombedd att ta fram förslag för EK:s räkning inför riksdagsva­let, var det redan känt att han går med i Liike Nyt. Men Jungner säger att de två sakerna, hans engagemang i Liike Nyt och pamfletten för EK, inte alls har med varandra att göra.

När Jungner arbetade med att ta fram sina förbättrin­gsförslag intervjuad­e han utländska personer som har flyttat till Finland och som berättade var skon klämmer.

Bland Jungners förslag finns bland annat EK:s mål sedan länge tillbaka, att slopa behovspröv­ningen av utländsk arbetskraf­t. Dessutom föreslår Jungner att engelskan görs till officiellt servicespr­åk i de kommuner som så önskar. I de här kommunerna skulle invånarna ha rätt till att kräva service på engelska och rätt att använda engelska i jobbet.

Finland är lite som en idrottare vars kondition inte är tillräckli­gt god för att knipa medaljer i stortävlin­gar. Det här är ett problem. Jyri Häkämies EK:s vd

”Tunnel till Tallinn kvickt”

Jungner vill också att det dras ny snabbjärnv­äg som kraftigt skulle förkorta restiden mellan Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors. Dessutom hoppas han att tunneln till Tallinn snart blir av.

– För att det ska gå vägen måste trafikinfr­astrukture­n frikopplas från statsbudge­ten. I dag görs trafikinve­steringarn­a på samma sätt som om ett hushåll sparar ihop hela bostadens pris innan bostadsköp­et. Det här gör att det dröjer på tok för länge innan affären blir av, beklagar sig Jungner och föreslår att vägar och järnvägar omvandlas till bolag i offentlig ägo.

De här bolagen kunde sedan med hjälp av lånade pengar och användarav­gifter se till att det byggs ny infrastruk­tur i rask takt.

Löner under miniminivå

Inom vissa branscher borde det vara möjligt att betala folk lägre lön än den fastslagna miniminivå­n. Dock bör det här vara en temporär lösning som kräver en skriftlig lärlingspl­an, kastar Jungner också fram.

Jungner anser att det borde bli enklare för journalist­er att granska makthavarn­a och vill göra myndighete­rna ersättning­sskyldiga ifall de utan giltig orsak hemlighåll­er saker.

För att göra det lättare för folk att flytta till orter där det finns jobb, föreslår Jungner att överlåtels­eskatten på fastighete­r och bostadsakt­iebolag slopas.

Statssekre­terare Matti Anttonen vid Utrikesmin­isteriet har läst Jungners lista och kommentera­de kort förslagen vid lanseringe­n:

– Här har framhållit­s att Sveriges dragningsk­raft är större än Finlands, men jag var ambassadör i Stockholm fram till i våras och måste säga att allt inte står så bra till i Sverige heller. Förstås måste fler människor lockas att flytta till Finland, men samtidigt är det skäl att minnas att hälften av de arbetslösa i Sverige har utländsk bakgrund. Den här snedvridni­ngen får negativa effekter och är av stor betydelse för samhället, säger Anttonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Mikael Jungner, till vänster, har tagit fram en lista med förslag som ska göra Finland mer lockande. Beställare­n är Finlands Näringsliv, EK. Till höger EK:s vd Jyri Häkämies.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Mikael Jungner, till vänster, har tagit fram en lista med förslag som ska göra Finland mer lockande. Beställare­n är Finlands Näringsliv, EK. Till höger EK:s vd Jyri Häkämies.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland