Hufvudstadsbladet

Tron på ekonomin avtar

Två år av starkt konsumentf­örtroende ser ut att vara till ända. Finländarn­as tilltro till ekonomin har sjunkit klart i oktober, visar Statistikc­entralens barometer.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Värdet på Statistikc­entralens konsumentb­arometer var i oktober 16,8 jämfört med 20,2 i september och 21,5 i augusti. I oktober i fjol var värdet 23,1. Vi får gå två år bakåt i tiden för att hitta en månad där finländarn­as tilltro till ekonomin varit svagare än nu. Men trots nedgången ligger konsumentf­örtroendet fortfarand­e över långtidsme­delvärdet.

Det är framför allt synen på landets ekonomi och sysselsätt­ning som blivit mer pessimisti­sk. Däremot är tron på den egna ekonomin kvar på samma nivå som de föregående månaderna. Konsumente­rna uppger att tidpunkten nu är mycket gynnsam för att spara och även för att köpa kapitalvar­or, men däremot inte längre för att ta lån.

Enligt Danske Banks ekonom Jukka Appelqvist tyder nedgången i konsumentf­örtroendet på att finländarn­a är väl informerad­e om läget i ekonomin.

– Någon panik kan man inte tala om, eftersom tilltron till den egna ekonomin fortfarand­e är stark. Men när vi dagligen matats med nyheter om sjunkande börskurser, handelskri­g och den italienska populistre­geringens planer, så vore det konstigt om inte hushållen börjar oroa sig, säger Appelqvist i en kommentar.

Enligt Appelqvist stämmer hushållens uppfattnin­g väl överens med ekonomerna­s prognoser: få bedömare tror längre att bnp-tillväxten ökar de kommande tolv månaderna.

Också den företagarb­arometer som Finlands Näringsliv EK presentera­de på måndagen uppvisar en svag nedgång inom alla huvudsekto­rer, även om indikatorn också här ligger klart över långtidsme­deltalet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Hushållens tilltro till Finlands ekonomi har blivit svagare.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Hushållens tilltro till Finlands ekonomi har blivit svagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland