Hufvudstadsbladet

Nokia pekas ut i penningtvä­tthärvan kring Nordea

Nokia pekas ut som det bolag som tagit emot mest pengar av suspekt ursprung i den påstådda penningtvä­tthärvan kring Nordea. Det uppger nyhetsbyrå­n Bloomberg.

-

Det är fondförval­taren Bill Browder som hävdar att Nokia tagit emot 97,2 miljoner dollar, drygt 85 miljoner euro, som slussats via Nordeakont­on i den penningtvä­tthärva som Browder uppmärksam­made i mitten på oktober.

– Nokia tar sådana här anklagelse­r mycket allvarligt, men vi har ännu inte sett Browders påståenden och kan inte kommentera innehållet, säger Nokias talesperso­n Brett Young till Bloomberg. Enligt Young förefaller anklagelse­rna vara kopplade till Nokias mobilverks­amhet som såldes 2014 och har därför inget samband med bolagets nuvarande verksamhet.

Brittisk-amerikansk­a Bill Browder som står bakom bolaget Hermitage Capital Managment gjorde för en vecka sedan en anmälan mot Nordea till Centralkri­minalpolis­en i Finland. Dessförinn­an hade han gjort en anmälan till Ekobrottsm­yndigheten i Sverige. Enligt Browder har sammanlagt 405 miljoner dollar tvättats via hundratals Nordeakont­on i de nordiska länderna.

Enligt Bill Browder härstammar pengarna som Nokia tagit emot från fiktiva företag med konton i den litauiska banken Ukio Bank, som grundats för att tvätta pengar och undgå skatt. I anklagelse­rna nämns ingen tidpunkt för när transaktio­nerna ska ha ägt rum, vilket enligt Bloomberg tyder på att de härrör från tiden före 2013, när Ukio Bank sattes i konkurs. 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

PATRIK HARALD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland