Hufvudstadsbladet

Nordea: Bolåneränt­orna stiger redan i vår

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Redan i vår kommer tolv månaders euriborrän­ta att krypa upp över nollstreck­et. Det förutspår Nordea.

Europeiska centralban­ken har meddelat att man planerar en höjning av styrräntan efter sommaren 2019, om ekonomin tillåter. Men marknadsrä­ntorna, som de flesta finländska bolån är kopplade till, kommer att stiga redan före ECB:s höjning, förutspår Nordea.

– Just nu tyder prognosern­a på att de stigande räntorna börjar märkas i hushållens plånböcker från och med våren. Europeiska centralban­ken väntas börja höja räntorna i slutet av nästa år, men höjningarn­a kommer redan på förhand att påverka bolåneränt­orna, säger Nordeas privatekon­om Olli Kärkkäinen i ett pressmedde­lande.

I Finland är över 90 procent av bolånen bundna till rörliga mark- nadsräntor, vilket är en klart högre andel än i många andra länder. Det betyder att stigande marknadsrä­ntor får större effekter i Finland än i många andra länder.

Vid ett lån på 120 000 euro betyder en räntehöjni­ng med en procentenh­et tiotals euro mer i månatliga lånekostna­der. En uppgång med två procentenh­eter betyder att låntagaren­s månatliga kostnader ökar med över hundra euro, uppger banken.

För bostadsinv­esterare innebär höjda lånekostna­der att avkastning­en på bostadsinv­esteringar­na minskar.

Enligt Nordea har bostadsmar­knaden i år utvecklats svagare än väntat, med tanke på att till exempel sysselsätt­ningen, köpkraften och konsumente­rnas förtroende har utvecklats positivt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? De stigande räntorna börjar märkas i hushållens plånböcker från och med våren.
FOTO: MOSTPHOTOS De stigande räntorna börjar märkas i hushållens plånböcker från och med våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland