Hufvudstadsbladet

Frispråkig politiker

-

●●Jair Bolsonaro kandiderad­e för Sociallibe­rala partiet (PSL), vars politik kan beskrivas som nationalko­nservativ. Föddes i São Paulo, men är numera bosatt i Barra da Tijuca, en förort till Rio de Janeiro. Har en bakgrund som militär.

●●63-åringen har gjort sig känd som en frispråkig politiker som både under valkampanj­en och tidigare i sin karriär har gjort en lång rad manschauvi­nistiska, homofobisk­a och rasistiska uttalanden. Han har även uttalat sig positivt om den militärjun­ta som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985 samt hotat att följa USA:s exempel och dra sig ur Parisavtal­et om klimatet.

●●Trots det vann Bolsonaro valet. Förklaring­arna är flera. Han har tagit strid mot den utbredda korruption­en och lovat att ta i med hårdhandsk­arna mot den omfattande våldsbrott­sligheten. Ytterligar­e en faktor som förklarar Bolsonaros framgångar är förhoppnin­gen om att hans politik kommer att skapa nya jobb, vilket är välkommet då ekonomin är på dekis. Han är inte perfekt – men han erbjuder något nytt i ett land som längtar efter reformer och förändring, resonerar en del av hans anhängare.

●●Bolsonaro fick sköta stora delar av sin valkampanj från hemmet, sedan han knivhuggit­s vid ett valmöte i delstaten Minas Gerais i början av september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland