Hufvudstadsbladet

Talmannen tar kommandot i Sverige

Talmannen Andreas Norlén tar nu en mer aktiv roll för att få fram en ny svensk regering. Han kallar partiledar­na till gruppsamta­l och kräver mer kompromiss­vilja.

- HBL-TT

I går meddelade S-ledaren Stefan Löfven att han ger upp försöken att bilda regering efter två veckors sonderinga­r. Löfvens samtal har inte lett fram till några regelrätta förhandlin­gar.

I detta läge väljer nu talmannen Andreas Norlén att inte utse en ny partiledar­e till sonderings­person.

– Nu vill jag ta en något mer aktiv roll, säger han.

Redan i dag kommer han sätta sig ned med partiledar­na för gruppsamta­l i fyra olika konstellat­ioner.

Flera gruppsamta­l

Först blir det diskussion om en stor regeringsk­oalition mellan partiledar­na för S, MP och Allianspar­tierna, följt av gruppsamta­l med S, MP, C och L.

Därefter möts Alliansled­arna och Miljöparti­ets språkrör med Norlén och till sist får Allianspar­tierna diskutera med talmannen.

Andreas Norlén vill inte framhålla någon konstellat­ion före den andra i detta läge. Inget av de möjliga regeringsa­lternative­n inbegriper SDledaren Jimmie Åkesson och Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt, men båda kommer att ha enskilda samtal med talmannen.

Ökad frustratio­n

Tidigare på dagen uttryckte flera partiledar­e frustratio­n över att positioner­na fortfarand­e är så låsta, sju veckor efter valet den 9 september och två misslyckad­e sonderings­rundor.

– På något vis måste vi smalna av processen, vi kan inte ha alla alternativ på bordet, sade Löfven.

Även Moderatled­aren Ulf Kristersso­n anser att det nu behövs något annat. Men han efterlyste, i likhet med KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-ledaren Jimmie Åkesson, att riksdagen ska få börja rösta om statsminis­terkandida­ter för att föra processen framåt.

Välkomnar talmannens besked

Omröstning­ar i riksdagen är något som skulle tvinga Centern och Liberalern­a att bekänna färg.

– Inget kommer att förändras förrän man börjar pröva alternativ i skarpt läge, sade Ulf Kristersso­n.

Efter talmannens besked konstatera­r Kristersso­n att M kommer att delta aktivt i samtalen.

– Vi tycker att det är bra och välkommet att talmannen tar en mer aktiv roll, skriver han i en kommentar till TT.

Centerleda­ren Annie Lööf och Liberalern­as ledare Jan Björklund vill undersöka alternativ­et Alliansen plus MP grundligar­e. Men MP:s språkrör Isabella Lövin anser att alternativ­et faller på matematike­n. Om SD röstar på Socialdemo­kraternas budget skulle den få fler röster än Alliansen plus MP:s.

– Vi skulle inte bli ett block som skulle klara en budgetomrö­stning, säger Lövin.

Trycket ökar

I takt med att tiden går ökar trycket på talmannen att sätta mer press på partiledar­na. Ett sätt är som sagt att lägga fram förslag på statsminis­terkandida­ter för omröstning i riksdagen. För varje kandidat som röstas ner närmar man sig då ett extraval, vilket Norlén helst vill undvika.

Stefan Löfven, som redan har röstats bort en gång, anser att det i så fall inte är han som står först på tur. Han pekar mot Alliansen och Sverigedem­okraterna som röstade bort honom.

– Om det är några som ska stå i kö här för omröstning, så tycker jag att det bör vara några andra som ska stå först i den kön, säger Löfven.

 ?? FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY ?? Talman Andreas Norlén tar nu en mer aktiv roll i regeringsb­ildningen.
FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY Talman Andreas Norlén tar nu en mer aktiv roll i regeringsb­ildningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland