Hufvudstadsbladet

Slopad sommartid kan dröja till 2021

Slopa de årliga tidsomstäl­lningarna? Javisst, säger merparten av EU:s medlemslän­der. Fast det kan inte ske förrän tidigast 2021, anser ordförande­landet Österrike.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Medan EU-kommission­en hade hoppats på snabba ryck om att inte längre byta mellan sommar- och vintertid tycks medlemslän­derna vara betydligt mer försiktiga.

– Om vi gör det 2019, som kommission­en föreslagit, så kommer det inte att få stöd av en majoritet, säger Norbert Hofer, transportm­inister i EU:s nuvarande ordförande­land Österrike.

Enligt Hofer finns i stället ett brett stöd bland EU-länderna för att vänta med ändringen till år 2021 och på så vis ge exempelvis flygbolage­n tid att anpassa sig.

När frågan diskuterad­es vid måndagens informella transportm­inistermöt­e i Graz gavs hur som helst en preliminär tumme upp till förslaget om en ändring.

– En majoritet av länderna är för ett slopande av tidsomstäl­lningen. Tre länder var skeptiska och ett oroades över att vi skulle kunna hamna i ett lapptäcke av olika tidszoner, säger Hofer enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

I ett pressmedde­lande efter mötet berättas att de tre ändringssk­eptikerna är Portugal, Grekland och Storbritan­nien, medan Cypern, Nederlände­rna, Irland, Frankrike och Danmark uppges inte ännu ha tagit ställning.

Samma tid året om

EU-kommission­ens förslag går ut på att EU-länderna inte längre ska ställa om klockan mellan sommartid och normaltid varje vår och höst. I stället ska varje land hålla samma tid året om.

Kritiker oroar sig dock för att resultatet kan bli ändrade tidsgränse­r i EU om länder som i dag har samma tid väljer att lägga sig i olika tidszoner utifrån att de föredrar evig sommartid eller evig vintertid.

En mer formell ministerde­batt om förslaget väntar vid transportm­inistrarna­s nästa EU-möte, i Bryssel i början av december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland