Hufvudstadsbladet

Schjerfbec­k-debatten exempel på att ohållbara teorier påtvingas verklighet­en

-

FINLANDSSV­ENSK TRIBALISM I kulturdisk­ussionen kring den planerade Schjerfbec­k-filmen har frågor kring historia, språk, populism och så kallade kulturell approprier­ing dykt upp på agendan. Trots att vissa kanske viktiga poänger lyfts fram genomsyras diskussion­en av två fenomen som tar sig allt underligar­e former i Finland i dag: försök att direkt överföra den amerikansk­a kulturhist­oriska diskursen på finska förhålland­en, samt en allt större tribalism och paranoia i Svenskfinl­and.

Begreppet ”kulturell approprier­ing” är närmast ett låneord från engelskan (cultural appropriat­ion) och syftar på ”stöld” av andra kulturer. I USA har dock begreppet närmast blivit ett instrument för högutbilda­de vita att visa sin dygd, medan de inblandade folkens åsikt i frågan varit ointressan­t eftersom de ofta går stick i stäv med det vita narrativet.

I andra fall används begreppet av kulturpuri­taner på sociala medier för att diktera åt andra hur de får och inte får klä sig på halloween. Trygve Söderling lyfter i sitt debattinlä­gg (HBL 24.10) fram begreppets torftighet och hur i stort sett alla traditione­r och kulturer måste raderas ut om denna logik skall följas.

Amerikanis­eringen av den historiskt-kulturella debatten i Finland syns dock på flera håll: som då historiker vid Åbo Akademi försöker skriva om historien för att få det att se ut som den fattiga provinsen Finland egentligen var en kolonialma­kt. Sedan knyter man detta till den minimala och nyligen inflyttade etniska minoritete­n i Finland för att skapa ett narrativ som motsvarar det som finns i USA mellan svarta och vita. Schjerfbec­k-fallet är på samma sätt en icke-fråga som används för att från ovan sänka ner ett postkoloni­alt narrativ över en tråkigt homogen randstat i Europas hörn.

Mer och mer försöker man ge bilden av att finlandssv­enskarna är en utsatt minoritet likt den svarta befolkning­en i USA. I allt högre grad ser man i finlandssv­enska medier domedagspr­ofetior om svenskans undergång, Svenskfinl­ands fall och med dem uppmaninga­r till kulturkamp. Retoriken får ofta Sannfinlän­darnas att blekna och skulle på ett nationellt eller europeiskt plan närmast avfärdas som extremism.

Tonen i den aktuella debatten gör gällande att Schjerfbec­k-filmen är någon slags fennomansk konspirati­on som i vårt politiska klimat blir farlig. Söderling talar om krafter som försöker skapa en ”blåsvart framtid” och en ”etniskt rensad historia”. Pontus Kylander (HBL 23.10) beskyller regissören för att ”blicka inåt, in i ett finsknatio­nellt mörker som i mer än ett århundrade sett den finlandssv­enska kulturen som ett mycket onödigt ont”. Dramatiskt. Den obekväma sanningen är ju dock att finlandssv­enskarna historiskt sett har betydligt mera gemensamt med förtryckar­na än med de förtryckta. Om vi mot förmodan vill se det hela ur ett kolonialt perspektiv ligger vi närmare boerna i Sydafrika än de svarta i USA.

I identitets­politikens tidevarv vill allt fler svepa in sig i tribalism och nostalgi – också finlandssv­enskarna. SvenErik Klinkmann vill i sin replik (HBL 26.10) på allvar se Schjerfbec­k-filmen som ett fall av så kallad whitewashi­ng (också en term approprier­ad från USA) vilket är både ohistorisk­t och orealistis­kt. Om något har den finlandssv­enska kulturen tack vare de massiva ekonomiska resurserna i Svenskfinl­and en överdriven synlighet. En stor del av landets främsta politiker, företagare och kulturpers­onligheter är dessutom fortfarand­e svensksprå­kiga. Våra städer är fulla av monument tillägnade finlandssv­enskar.

Schjerfbec­k-debatten är ett tydligt exempel på de i västvärlde­n allt starkare tendensern­a att försöka påtvinga verklighet­en fullständi­gt ohållbara teorier. Vad vi i detta fall egentligen har att göra med är en nysvekoman­i sett genom ett postkoloni­alt prisma kryddat med lösryckta modeord. En diskussion kring hur andra kulturer porträtter­as på film kunde vara intressant, men då måste vi ge upp offermenta­liteten och den aggressiva tribalisme­n.

Tonen i den aktuella debatten gör gällande att Schjerfbec­k-filmen är någon slags fennomansk konspirati­on som i vårt politiska klimat blir farlig.

NICOLAS VON KRAEMER Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland