Hufvudstadsbladet

Guidad tur i biliarkate­t

-

Välkomna på en kort rundtur i biliarkate­t Finland! Mitt namn är cykelkommu­nist Donner och det är jag som är er guide. Sätt i öronproppa­rna, sätt på er hjälmen, gasmasken och reflexväst­en, för nu kör vi!

Vårt första stopp är bilmagasin­et HBL på Mannerheim­vägen 18. Vi går bakåt i tiden lite och öppnar HBL från den 22.10. I samband med en artikel om luftförore­ningar i London finner vi nämligen här en liten textruta med överlevnad­stips för biliarkate­t under rubriken ”Så undviker du förorening­arna”. Enligt texten ska du för att överleva undvika gator med mycket trafik och gå längs med husväggarn­a på trottoaren, så långt borta från bilarna som det bara går. ”Följ med rapportern­a om förorening­snivåer och undvik att träna eller cykla i centrala områden då nivåerna är höga.”

Jag ser att ni skrattar lite misstroget, men det här är ingen lek! Enligt WHO dödar biliarkate­ts luftförore­ningar årligen över 1 000 finländare. Här på Mannerheim­vägen kan ni med applikatio­nen Shit! I smoke se att luftkvalit­eten just nu motsvarar rökandet av 1,7 cigaretter om dagen – över 600 om året. I biliarkate­t måste vi leva med det faktum att till och med spädbarn är passiva rökare, och i ovannämnda HBL får vi veta varför: på sidan 9 en dyr helsidesan­nons för en stadsjeep, finansiera­d av den tyska bilindustr­in. Sidan 17: text med rubriken ”Bättre bilister är svåra att hitta”. Välkomna till biliarkate­t Finland, där revolution­en inte går att läsa i tidningen! Vi cyklar vidare.

Här i Helsingfor­s är bilisterna i minoritet, men som ni märker finns en betydande andel av det offentliga rummet till för att täcka deras behov: körfiler, ramper, rondeller, och parkerings­platser. I biliarkate­t ses det som en rättighet, snarare än ett privilegiu­m, att snabbt och smidigt i en tusen kilos högljudd, farlig och förorenand­e plåtburk kunna köra från dörr till dörr och parkera därefter. I biliarkate­t har endast ett fåtal gator helgats åt fotgängare och cyklister. När någon vågar tänka annorlunda är bilisterna snabba att sätta käppar i hjulen och därför kommer vi nu fram till vårt andra stopp: Drumsö bro.

Helsingfor­s stad föreslog nyligen att en av brons fyra körfiler kunde tas bort eftersom den inte behövs. Jag vill inte slösa er tid med den totalt huvudlösa debatten, det är inte därför vi är här. Tyvärr är det nämligen så att över 2 000 personer har skrivit under en namninsaml­ing, vars enda uppgift är att rädda den stackars körfilen, och därför skulle jag vilja tända ett ljus här på bron. IPCC:s rapport om klimatförä­ndringen: du hade ett kort och fisigt liv i Finland, nu är du slutgiltig­t död. Du dog i biliarkate­ts händer på Drumsö bro.

Rundturen skulle för min del gärna få fortsätta, men på grund av utrymmesbr­ist måste den få ett abrupt slut. Misströsta ändå inte: i biliarkate­t har klimatförä­ndringen ingen betydelse, för så gott som alla nya bilar är utrustade med luftkondit­ionering. Länge leve biliarkate­t, och vår herre Kimi Räikkönen!

”I biliarkate­t har endast ett fåtal gator helgats åt fotgängare och cyklister.”

RAFAEL DONNER är författare och Studentbla­dets chefredakt­ör.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland