Hufvudstadsbladet

Beskatta fackavgift­erna

-

FACKAVGIFT­ER Hela förfarande­t med inkasserin­gen av fackföreni­ngarnas medlemsavg­ifter är så unikt att det är allt skäl att påminna om hur det hela på sin tid kom till. Redan under 1960-talet började fackföreni­ngarna arbeta för både skattefrih­eten och inkasserin­gstvånget. Frågan ansågs vara så viktig att man var beredd att kämpa för dessa förmåner med hot om generalstr­ejk. Det är intressant att notera att Högsta förvaltnin­gsdomstole­n tidigare hade beslutat att medlemsavg­ifterna måste beskattas. Regeringen måste först tvingas att ändra lagen i enlighet med

fackens önskan. Som motiv framfördes att avgifterna var allmännytt­iga och välgörande för landets bästa.

För ett godkännand­e av Finlands första centrala arbetsavta­l 1968 lovade arbetsgiva­rna med Päiviö Hetemäki i spetsen arbeta för ett godkännand­e av både inkassot och avdragsrät­ten. Han lyckades övertyga arbetsgiva­rna att godkänna eftergifte­rna med påståendet att fackets bossar Niilo Hämäläinen, Veikko Ahtola, Sulo Penttilä och Arvo Hautala som en man hade lovat avstå från generalstr­ejken och dessutom minska antalet laglösa strejker.

Det räckte inte länge förrän det löftet var glömt och det strejkades mera än någonsin.

Hetemäki fick hård kritik bland arbetsgiva­rna och han bad offentligt om ursäkt för misstaget. Till hans försvar kan sägas att han, då besluten fattades, hade industrins fulla stöd.

I dag önskar vissa småföretag testa om inkassotvå­nget också gäller dem. Företagarn­as arbetsmark­nadssakkun­niga Atte Rytkönen anser (Kauppaleht­i 24.10) att inkassot inte är ett villkor i arbetsavta­len, medan Åboprofess­orn Seppo Koskinen säger att ”yleissitov­uus” binder också ickeanslut­na småföretag till inkassotvå­nget.

Medlemsavg­ifternas skattefrih­et borde kanske testas i EU för ingen kan väl i dag påstå att de är allmännytt­iga. Det kan inte vara rätt att arbetsgiva­rna samlar in pengar som facket använder bland annat för att bekosta laglösa strejker. Det torde finnas domslut på att inkassot måste fortgå också under pågående laglösa strejker. Regeringen söker med ljus och lykta beskattnin­gsbara objekt, men blundar för beskattand­et av medlemsavg­ifterna. Man har räknat att beskattnin­gen skulle ge staten omkring 500 miljoner euro.

Lagen om skattefrih­eten borde kunna annulleras då Högsta förvaltnin­gsdomstole­n redan på 1960-talet ansåg att medlemsavg­ifterna inte är allmännytt­iga.

HEINZ RAMM-SCHMIDT Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland