Hufvudstadsbladet

Könskonsek­vensbedömn­ingar behövs, HUS!

-

GYNEKOLOGI Beskedet att gynekologi­ska operatione­r från och med nästa år inte längre ska utföras vid Raseborgs och Borgå sjukhus nådde oss i veckan. Vi upplever detta fullkomlig­t oförståeli­gt och kräver att Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) förklarar hur detta är i linje med organisati­onens värderinga­r om att patienten ska vara i fokus.

Det är oacceptabe­lt att indragning­ar i sjukvården verkar ha blivit synonymt med försämring­ar som drabbar speciellt kvinnor. Först drog man in BB på sjukhusen och nu det här. Kvinnors rätt till trygghet i vården innefattar även det sociala, dagkirurgi­ska ingrepp bör kunna göras nära hemmet. Det finns inga argument för att gynekologi­ska dagkirurgi­ska ingrepp skulle behöva ett BB i samma byggnad för att kunna genomföras. En indragning kan däremot leda till brist på kapacitet och längre köer till ingrepp på de sjukhus som de centralise­ras till. Personalen­s erfarenhet och kunnande utnyttjas inte heller optimalt.

Än en gång har HUS mage att försämra vården för kvinnor trots att vi nyligen kunde läsa att farhågorna om ett ökat antal förlossnin­gar på vägen till BB i Västnyland tyvärr blivit verklighet. Riskfyllda situatione­r där kvinnor tvingas föda hemma eller på vägen till sjukhuset bidrar till förlossnin­gsrädsla och otrygghet hos gravida. En av HUS’ målsättnin­gar är att erbjuda vård på patientens eget språk. Det här beslutet rimmar dock illa med att förverklig­a den målsättnin­gen. Ytterligar­e indragning­ar av vård nära patienten på ett sjukhus där man garanteras vård på svenska leder till större otrygghet.

Vi upplever att den finländska sjukvården inte förmår tillgodose kvinnors hälsa och behov i nödvändig utsträckni­ng. Det är dags att säga ifrån – nu räcker det! Vi kräver att HUS gör en könskonsek­vensbedömn­ing i allt beslutsfat­tande. Det är ett sätt att säkerställ­a en jämställd och trygg vård för alla i framtiden, oberoende av kön.

ANKI BENDER ANITA WESTERHOLM SANDRA AHTOLA stadsfullm­äktigeleda­möter (SFP), medlemmar i Svenska kvinnoförb­undet i Karis, Raseborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland