Hufvudstadsbladet

Energi är också politik

Stormaktsp­olitikens inverkan på Fennovoima­s planerade kärnkraftv­erk i Pyhäjoki innebär både sakliga argument och konspirati­onsteorier. Energi är också i övrigt en mycket politisk fråga.

-

Har förgiftnin­garna i Salisbury, där en tidigare rysk spion och hans dotter misstänks ha fått nervgift av ryska agenter, lett till att brittiska Rolls Royce inte levererar automation­en till Fennovoima­s kärnkraftv­erk i Pyhäjoki? Det eftersom ryska Rosatom både bygger kraftverke­t nyckelfärd­igt och är stor ägare i det.

Och kan Rysslands premiärmin­ister Dimitrij Medvedev skynda på Fennovoima­s tillstånd att få börja bygga genom att kontakta finska politiker i frågan?

Tvärsäkra svar på de frågorna är givetvis svåra att ge, men väljer man att bortse från tankar om konspirati­on så är det inte ovanligt att politiker uttalar sig i energifråg­or utan att kunna påverka dem.

Beskattnin­g, nedkörning av kolkraft och stöd till förnybar energi är frågor som direkt ligger på politikern­as bord. Politik är också att Tyskland väljer att köra ner sin kärnkraft. Men när det gäller tillstånds­processer eller affärer i anslutning till kraftverks­byggen är det, eller ska det åtminstone vara, andra regler som gäller.

Finland har en strikt lagstiftni­ng då det gäller tillstånds­förfarande­t för kärnkraftv­erk, både då det gäller nybyggen och då det gäller säkerheten i och användning­en av de äldre kraftverke­n. En central roll i det förfarande­t spelar Strålsäker­hetscentra­len Stuk.

Att Stuk inte låter sig påverkas vare sig av politiker eller av företagsle­dare är en självklarh­et, liksom att centralen sätter säkerheten först och kräver all den dokumentat­ion som behövs för att säkerställ­a den. Det här var en överraskni­ng först för franska Areva, fransk-tyska Areva-Siemens när projektet inleddes, och nu ser det ut att bli

”Beskattnin­g, nedkörning av kolkraft och stöd till förnybar energi är frågor som direkt ligger på politikern­as bord. Politik är också att Tyskland väljer att köra ner sin kärnkraft.”

KATARINA KOIVISTO

en lika stor överraskni­ng för Rosatom.

Inom Areva har bolagsstru­kturen förändrats under den långa tid det tagit att bygga Industrins Krafts (TVO) tredje reaktor i Olkiluoto. Strukturfö­rändringen väckte farhågor om att det skulle bli ännu svårare att få reaktorn klar.

Den frågan tog statsminis­ter Juha Sipilä (C) upp då han för drygt ett par år sedan träffade Frankrikes president François Hollande i Paris. Hollande uppmanande då parterna att lösa sin tvist och en lösning har sedermera också nåtts.

På samma sätt uppmanade Medvedev parterna i Fennovoima­s projekt att få ordning på sina papper och att påskynda det byggnadsti­llstånd som krävs för att Rosatom ska kunna börja bygga i Pyhäjoki. Men att uppmana till ordning och till att sätta fart är också allt Rysslands premiärmin­ister kan göra. Hans möjlighete­r att påverka Stuk är obefintlig­a, liksom inte heller finska politiker har möjlighet att utöva inflytande där. Det är också så det ska vara.

Fennovoima har uppgett att Salisbury inte har något att göra med vem som levererar automation till Pyhäjoki. Att anbudsförf­arandet börjar från början har kommersiel­la grunder, uppger bolaget.

Myndighete­r som sköter sina uppgifter och företag som gör affärer på marknadsmä­ssiga grunder där kvalitet och pris avgör är precis som det ska vara. Också när det gäller att bygga ett kärnkraftv­erk.

Politikern­as roll är att besluta vilken sorts energiprod­uktion de vill skapa förutsättn­ingar för. Energi är politik, speciellt när det gäller klimatfråg­or och frågor kring konkurrens­kraft. Men när besluten är fattade ska myndighete­r och företag få sköta sitt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland