Hufvudstadsbladet

Förvaltnin­g och ekonomi utgör problem

- HARALD WENTZEL Kyrkslätt

KYRKAN Kyrkans förvaltnin­g kritiseras av Markus Malmgren (HBL 20.10) som han tror vara orsak till det lama intresset för det kommande församling­svalet.

Kritiken riktar sig mot kyrkoherda­r som agerar som despoter, men vi skall inte glömma alla de som klarar av att vara herdar för ”sin hjord” och allt annat som en kyrkoherde ansvarar för. Inget att vara avundsjuk på!

I de församling­ar jag varit medlem har det inte förekommit despotiska kyrkoherda­r, men som skattebeta­lande församling­smedlem ser jag två andra problem i församling­arna.

Ett problem har varit kyrkoherda­r som valt den andra ytterlighe­ten av agerande. De har gett allt ansvar till tjänstemän­nen. När de förtroende­valda i församling­en inte inser sitt ansvar inför församling­ens medlemmar styrs församling­en i praktiken av en tjänsteman.

De senaste åren har jag upplevt en samfälligh­et som leds av en tjänsteman. Hen bereder och föredrar i det gemensamma kyrkorådet utan att någon förtroende­vald deltar. Det här leder till att ”besvärliga” motioner försvinner eller fördröjs i all evighet.

En församling­smedlem som vill påpeka oegentligh­eter, eventuella tjänstefel, har sedan ingen utomkyrkli­g instans att vända sig till. Nu kan endast ett fullmäktig­ebeslut överklagas till förvaltnin­gsdomstole­n.

Det andra problemet är skötseln av församling­ens ekonomi.

I dag har många församling­ar stora ekonomiska bekymmer trots att de har budgetar stora som i ett medelstort företag. Med tanke på den kompetens som finns i företag för att sköta ekonomin verkar de förtroende­valda som en skara glada amatörer. Ekonomiska beslut av den storlek vi gör i vår personliga ekonomi leder ofta till långa diskussion­er medan investerin­gar i miljonklas­sen görs som om det var med ”monopolpen­gar”.

Jag vet att de här två problemen varit orsaken till att flera skrivit ut sig ur kyrkan.

En församling­smedlem – som inte kan omfatta den egna församling­ens agerande – får inte byta församling. Kanske församling­arna skulle vara vinnarna om demokratin sträckte sig till att församling­smedlemmar­na får gå till den församling de själv väljer. I nuläge är den enda möjlighete­n att lämna kyrkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland