Hufvudstadsbladet

Jalonen: ”Helt övertygad om att vi tar ett VM-guld inom fem år”

För fem år sedan var Jukka Jalonen urtrött på landslagsh­ockeyn och vinkade hejdå med en suck av lättnad. Nu är han ändå tillbaka – och målar upp en skimrande guldframti­d. Det första testet blir EHT-turneringe­n i Helsingfor­s.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Budskapet på Hartwallar­enans fasad är stort och tydligt: ”Lejonkunge­n är tillbaka”. En sju meter hög Jukka Jalonen pryder affischen, som ska locka åskådare till Karjalatur­neringen nästa vecka.

Men det var inte meningen att det skulle bli så här.

Då Jukka Jalonen slutade som A-landslagst­ränare våren 2013 var han trött och frustrerad. Han hade fått nog av landslagsc­irkusen och hade inga tankar på att återvända. Någonsin. Ett VM-guld fick räcka.

– Det var inte roligt längre. Jag ville bort.

– Livet i landslaget är som Jekyll och Hyde. Man får antingen en klapp eller dolk i ryggen. Miljontals människor berörs.

Ändå: hösten 2017 tackade Jalonen ja då landslaget kallade, visserlige­n efter långa överläggni­ngar. Varför då?

– Fem år är en lång tid. En orsak är att jag fått gråa hår och uppskattar att själv kunna planera mina arbetsdaga­r. Med Jokerit var det inte många lugna stunder, säger han.

För att förstå den andra – och största – orsaken behöver man bara snegla på hösten hockeyrubr­iker. Mikko Rantanen toppar poängligan i NHL, Sebastian Aho snuddar vid NHL-rekordet för assist och Jesperi Kotkaniemi har charmat hela Montreal. För att ta tre exempel – det finns många fler.

Jalonen ser enorm potential i den nya supergener­ationen, och känner redan en hel del av de största namnen. Aho, Rantanen och Patrik Laine var nyckelspel­are i Jalonens JVMtrupp som tog guld hemma i Helsingfor­s 2016.

– Den nya generation­en kan konkurrera mot precis alla lag. Jag har en dröm om att vi ska vinna ett VMguld under min tid som chefsträna­re. Om det händer inom två år är oklart – men jag är helt övertygad om att vi tar ett guld inom fem år. Vi har så bra spelare.

Jalonen gläds också över att de unga spelarna genuint verkar vilja spela för landslaget. Om lirare som Aleksander Barkov visar vägen vill många andra hoppa på tåget.

– Jag tycker dessutom att det är bra för spelarutve­cklingen. Man blir bara bättre genom att spela. Det finns inga genvägar.

EHT-turnering runt hörnet

Landslagsh­östen kör i gång på allvar nästa vecka, då EHT-turneringe­n i Helsingfor­s står på schemat. Jalonen offentligg­jorde en trupp på 27 spelare på måndagen, varav åtta spelare är debutanter. Bland de nya ansiktena finns HIFK:s Juhani Tyrväinen och TPS Oula Palve. De övriga är Veini Vehviläine­n, Petteri Lindbohm, Teemu Kivihalme, Arttu Ruotsalain­en, Ville Leskinen, och Teemu Turunen.

Jalonen betonar dessutom att det finns en del intressant­a ynglingar som kan bli aktuella senare under säsongen. Just nu ligger juniorerna­s fokus på U20-VM.

Nästa veckas torsdag är det upp till bevis för första gången, då Ryssland står för motståndet. Jalonen är totalt ovillig att diskutera eventuella spelmässig­a förändring­ar i jämförelse med Marjamäkis tidevarv. Han vill inte heller gå in på om han förändrats som tränare sedan den senaste sejouren som A-landslagsl­ots.

– Samma principer gäller fortfarand­e i ishockeyn: speltempo, våghalsigh­et och effektivit­et. Att vara bäst då det gäller.

Hittills har Jalonens trupper levererat på beställnin­g. Nu ligger tränarens guldskimra­nde image i potten igen. I Bratislava 2011 blev det guld. Hur det går i VM i Bratislava 2019 klarnar senare under säsongen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Jukka Jalonen tycker att livet i landslaget är svartvitt – antingen hyllas man eller så hatas man.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Jukka Jalonen tycker att livet i landslaget är svartvitt – antingen hyllas man eller så hatas man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland