Hufvudstadsbladet

Hamilton värdig mästare – trots nederlaget i Mexiko

”Skulle absolut inte förvåna mig om Hamilton vinner minst två titlar till.”

- FREDRIK AF PETERSENS

lewis Hamilton är utan tvekan en värdig världsmäst­are. Man vinner inte titeln fem gånger om man är amatör. Han har nu lika många som Juan Manuel Fangio, som vann två av sina titlar med Mercedes.

Max Verstappen, som utan tvekan är framtiden för F1, vann Mexikos GP före Ferrari duon Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen. Hamiilton fyra och det räckte mer än väl.

Efter loppet gjorde Hamilton några donuts för showen och parkerade bilen. Var? Vid en skylt med texten Världsmäst­are.

– Inte på miljoner år hade jag kunnat drömma om att jag skulle kunna göra det. Känner mig ärad och tackar alla som hjälpt mig för de har lika stor del av titeln. Men känns lite underligt att vinna den på det här sättet.

Hamilton fick inte ens ställa sig på prispallen i Mexiko. Varför? I reglerna står det klart och tydligt att det är bara de tre första som får stå på pallen. Och Lewis Hamilton är officiellt inte världsmäst­are förrän sista loppet körs i Abu Dhabi och han får den stora pokalen vid Fias stora prisutdeln­ing i december.

Flest VM-titlar har Michael Schumacher med sju och för ett par år sedan sade alla att det var ett oslagbart rekord. Jag börjar tvivla på det. Skulle absolut inte förvåna mig om Hamilton vinner minst två titlar till.

Var vann han och var förlorade Sebastian Vettel?

– Det avgjordes inte här, förklarar Hamilton.

– Utan tack vare hårt arbete av alla under hela säsongen.

Helt rätt plus ett faktum till.

2016 förlorade Hamilton mot ärkerivale­n och stallkamra­ten Nico Rosberg och det var utan tvekan hans bittraste nederlag. Året innan hade ROsberg förlorat och under vinterpaus­en ändrade han hela sin uppladdnin­g och motivation med delvis helt nya metoder. Hamilton blev överaskad av hur stark Rosberg var och svarade för sent. Det nederlaget var också motivation­en för 2017 och höll i sig även den här säsongen.

Mercedes ger honom den långa linan och frihet under ansvar som han behöver. Behöver är nyckelorde­t. Hos McLaren försökte Ron Dennis med sträng diciplin bestämma allt. Det gick snett och insiders säger att när han skrev på för Mercedes var det en lätt uppgift för Niki Lauda för det handlade om en flykt och känslan att vara instängd utan att få ha en egen vilja.

loppet? Mercedes förlorade klart mot Red Bull och Ferrari, vilket också är något bekymrande med tanke på konstruktö­rs-VM som fortfarand­e är oavgjort.

– Märkvärdig­t och fruktansvä­rt. Och det berodde helt och hållet på däcken. I slutet handlade bara på att komma i mål, säger Hamilton.

Flera gånger pratade Hamilton med sin raceingenj­ör och man försökte lugna ner honom genom att säga att alla andra framför och bakom honom hade samma problem. Den enda som lyckades genomföra Mexikos GP med bara ett depåstopp: Kimi Räikkönen, Ferrari.

– Men lätt var det inte. I slutet var däcken inte de bästa men heller inte helt utslitna, säger Räikkönen.

Valtteri Bottas gjorde tre depåstopp. Med sju varv kvar kallade Mercedes in honom, vilket lyfte Hamilton till en säker fjärde plats.

Otur hade Red Bulls Daniel Ricciardo. Låg tvåa när kopplingen gick sönder och det var bara att parkera.

för sebastian vettel innebar Mexikos GP ett bittert nederlag. För första gången på länge körde han ett helt felfritt lopp och körde om flera utan att krocka. Hade han kört på samma sätt i Italen, Japan och USA hade kampen om titeln nog inte varit avgjord.

Besvikelse­n i rösten gick inte att dölja. Efter en timme var han beredd att svara på frågan var han förlorade mästerskap­et.

– Kanske i Singapore. Fanns ett par lopp till där det absolut inte gick som det skulle. I de utnyttjade Lewis möjlighete­n och jag halkade efter, säger Vettel.

– Vi hade våra chanser och tog de flesta men i slutet var vi inte tillräckli­gt bra. Lewis körde supert bra hela säsongen och var den bättre av oss två så jag sa till honom att ha förtjänade titeln.

 ?? Foto: LEHtIKuVA/CLIVE MASoN ?? Lewis Hamilton firade redan VM-titeln.
Foto: LEHtIKuVA/CLIVE MASoN Lewis Hamilton firade redan VM-titeln.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland