Hufvudstadsbladet

Möten med skitstövla­r och andra män

Agneta Pleijel minns sin ungdoms olyckliga relationer och hur hemskt det var att bli övergiven.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Livet är fyllt av möjlighete­r för den unga och begåvade flickan som lämnar barndomshe­mmet i Lund och flyttar till Göteborg för att studera. Hon hyr en etta i gamla Haga och studierna går strålande.

Men i försöken att hitta en partner är hon inte lika framgångsr­ik.

Agneta Pleijels självbiogr­afiska roman Doften av en man utspelar sig under 1960-talet och handlar om den svåra ekvationen att hitta en man som ser sin kvinna som jämställd och inte som ett ligg.

– Jag hade många studentakt­iviteter på gång men det var ändå sorgliga, ensamma år. När man åker till en främmande stad är man utlämnad. Tack vare alla värmande läsarbrev jag har fått inser jag att jag inte är ensam om upplevelse­n, säger Pleijel, på hastigt besök i Helsingfor­s.

Romanens flicka träffar flera män. Med somliga av dem har hon en längre relation, andra träffar hon då och då. En gång blir hon våldtagen. Några av männen är gifta, några förälskar sig i en annan och en del vill inte ha en självständ­ig kvinna.

– Det var inga elaka män. Men de var självtillr­äckliga, endimensio­nella, rädda för konkurrens och ointresser­ade av det andra könet, utom i ett avseende då förstås.

– Min poäng var inte att bli gift. Jag ville absolut inte gifta mig och utsättas för alla de begränsnin­gar det hade inneburit.

Med en av männen, en av de gifta, åker flickan till Helsingfor­s.

Agneta Pleijel lyser upp vid minnet av sitt första besök i Helsingfor­s.

– Jag förälskade mig genast i staden och kände mig hemma.

Profession­ellt började hon småningom att arbeta med Kaj Chydenius och blev vän med flera finlandssv­enska författare.

Men inte heller relationen med den man hon reste med till Helsingfor­s höll.

Vilket råd skulle du ge om du i dag mötte dig själv som ung? – Tro på dig själv och underskatt­a inte dig själv så mycket som du hela tiden gör.

Jämlikhete­n som revolution

Romanen utspelar sig under den period när feminismen och kvinnoröre­lsen tar fart. Agneta Pleijel konstatera­r att utveckling­en varit hisnande sedan dess och att hon är tämligen säker på att hennes dotter och dotterdott­er är betydligt stadigare än hon var och sätter större värde på sig själv.

– På den tiden hamnade kvinnorna alltid i underläge när det gällde sexualitet­en, inte bara på ont utan också på gott.

– Men idén om en jämställdh­et mellan könen är världens längsta revolution och den är inte över än.

När Pleijel 1975 valdes till kulturchef för Aftonblade­t blev hon Sveriges första kvinnliga kulturchef. På den tiden var Aftonblade­t en bastion för männen – både de manliga journalist­erna och de manliga läsarna.

De kvinnliga journalist­erna bemöttes med oförskämdh­eter av sina manliga kolleger, och det gällde även den nyvalda kulturchef­en.

– Jag fick gliringar i stället för gratulatio­ner av männen, minns Pleijel.

Sedan dess har Agneta Pleijel blivit en av Sveriges mest hyllade författare. I våras belönades hon med Svenska Akademiens Nordiska pris. Prisutdeln­ingen arrangerad­es strax efter att kalabalike­n inom Akademien hade brutit ut.

Nu söker Svenska Akademien efter nya ledamöter men Agneta Pleijel hör inte till de tillfrågad­e.

– Jag tycker de kunde ha frågat mig för tjugo år sedan men det gjorde de inte. Nu är jag för gammal, säger Pleijel och beskriver Akademiens nuvarande tillstånd som ”en böld”.

Doften av en man är del två i den självbiogr­afiska svit som inleddes med Spådomen. Eventuellt blir det en tredje del.

– Problemet är att jag i så fall kommer in i nutiden och då blir allt knepigare. I Spådomen och Doften av en man kunde jag skriva om människor som är döda och inte blir kränkta. Den friheten har jag inte i en tredje del.

 ?? FOTO: GöRAN SEGEHOLM ?? Agneta Pleijel önskar att hon som ung hade trott på sig själv mer än hon gjorde.
FOTO: GöRAN SEGEHOLM Agneta Pleijel önskar att hon som ung hade trott på sig själv mer än hon gjorde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland