Hufvudstadsbladet

Kvinnorna dominerade i liedtävlin­g

Kvinnorna dominerade nästan totalt när den andra Helsinki Lied-tävlingen avg jordes på söndagen.

- JAN GRANBERG

MUSIKTäVLI­NG

Helsinki Lied

Deltagare från landets musikläroa­nstalter. Arrangör Helsingfor­s konservato­riums stiftelse. Final på Konservato­riet 28.10.

Helsinki Lied, grundad 2015, arrangerad­es nu för andra gången. Det speciella med tävlingen är att det inte är sångarna som tävlar utan liedpartne­rskapet, alltså sångaren tillsamman­s med pianisten. Denna gång deltog 41 duor. I finalen var kvinnodomi­nansen nästan total: bara en manlig sångare och två pianister.

Lätt är det visst inte att välja de bästa paren, då pianisten kan vara bättre och sångaren litet mindre bra, eller tvärtom. Hur bestående dessa liedpartne­rskap blir i framtiden vet man inte heller. Men tack vare fokus på musicerand­et har alla deltagare förberett sig speciellt noga tillsamman­s och det har tjänat helheten.

Tävlingens två kategorier var Bserien för under och Aserien för över 25åringar. Själv hörde jag bara finalerna och kan därför inte hel hjärtat hänge mig åt publikens favoritsys­sla att klaga på juryn. Större orsaker till missnöje tror jag inte det fanns denna gång med en jury som bestod av ordförande Tuija Hakkila, Ralf Gothóni, Andreas Schmidt och Mitusko Shirai.

Stora skillnader

Till vardera av de två finalerna valdes sex liedpar. Skillnaden mellan serierna för yngre och äldre sångare var förbluffan­de stor. Många av de unga var ännu på elevstadie­t både vokalt och tolkningsm­ässigt men de blev naturligtv­is en erfarenhet rikare vid tävlingen.

Första pris i Bserien gick välförtjän­t till Wilhelmina Tómasdótti­r och pianisten Siiri Ylijoki, den förra för sina personliga tolkningar och sin fräscha sopranstäm­ma och den senare för sitt flinka ackompanje­mang. Andra pris vann Lotta Pylkäs tilltaland­e lite spröda klang och Liisa Smolanders smidiga ackompanje­mang. Tredje pris vann Tatu Piitulaine­ns engagerade pianospel och Olivia Kyllönen som spelar friskt ut det hon har att säga. Hon är förresten lil lasyster till Aurora Marthens som vann Helsinki Lied förra gången.

Hög nivå bland de äldre

Nivån i finalen för över 25åringar var hög och jämn. Första pristagari­nnan Virva Puumala (f. 1990) har en härlig färgstark sopran som hon använder med inlevelse och ibland en viss lekfullhet. Vid pianot hade hon Juho Lepistös explosiva talang. Båda studerar vid SibeliusAk­ademin. De var sprittande glada över sin seger och Juho talade varmt om sin kärlek till liedkonste­n. Virva är därtill också intressera­d av opera och båda kommer att dyka upp i tävlingen i Villmanstr­and i januari.

Andra pris gick till Iida Antola (f. 1990) vars bärande och flytande sopran sitter mycket bra till ex empel i en sång av Kaija Saariaho. Hon är förresten i höst engagerad i den kvinnliga huvudrolle­n i Fantomen på Operan. Fanny Söderström var hennes känsliga partner vid pianot. Iida har diplom i kördiriger­ing, pianospel och sång. Båda studerar för närvarande vid Universitä­t der Künste i Berlin, där de bildat sin duo.

Tredje priset delades mellan två par. Marianne Montonen (f. 1991), en sopran med dramatisk potential, och energiske pianisten Jasper Koekoek samt skönt fraserande, generöst tolkande sopranen Elisavetha Rimkevitch (f. 1995) (som också deltar i tävlingen i Villmanstr­and) och hennes synnerlige­n samspelta partner Niina Ranta. De bildar den sammansvet­sade Duo Doux.

Så hög som den musikalisk­a ni vån var, känner jag mig ändå tvungen att generellt småklaga på sångarnas textning. Språken var många och visst var uttalet inövat, men jag stördes ändå av en allmän grumlighet som gjorde att jag utan programbla­d inte alltid ens skulle ha hört vilket språk som sjöngs. Än mindre förstått det.

En sammanlagd prissumma på 19 000 euro delades ut och därtill får pristagarn­a möjlighete­n att konsertera vid olika festivaler som stödjer tävlingen. Prisceremo­nin slutade med Tuija Hakkilas humoristis­ka men allvarligt menade kärleksför­klaring till liedkonste­n. Goda nyheter kom hon också med: tävlingen fortsätter år 2021!

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? Helsinki Lied-tävlingens segrare på rad. Från vänster sopranen Wilhelmina Tómasdótti­r, pianisten Siiri Ylijoki, sopranen Virva Puumala och pianisten Juho Lepistö.
FOTO: HEIKKI TUULI Helsinki Lied-tävlingens segrare på rad. Från vänster sopranen Wilhelmina Tómasdótti­r, pianisten Siiri Ylijoki, sopranen Virva Puumala och pianisten Juho Lepistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland