Hufvudstadsbladet

John Söderholm skrev bästa limericken

Vinnaren i Svenskfinl­ands limerickmä­sterskap heter John Söderholm. På Helsingfor­s bokmässa offentligg­jorde HBL:s kulturchef Fredrik Sonck de tre pristagarn­a.

- DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi JENNY JäGERHORN-TABERMANN jenny.jagerhorn@ksfmedia.fi

En jury bestående av Henrik Huldén, Maryelle Lindholm och Tobias Pettersson sållade fram ett halvdussin finalister av de 346 insända bidragen under huvuddomar­en Dan Kronqvists vakande öga. HBL:s läsare röstade sedan fram sin favorit bland finalister­na. Ända till prisutdeln­ingen läste juryn limerickar­na utan att veta vem som skrivit dem. På bokmässan avslöjades de vinnande skribenter­nas identitet.

Första pris gick till Helsingfor­sbon och läkaren John Söderholm med limericken om den händige smeden:

En lättmetall­smed från S:t Michel förlorat sin högra testikel genom otur och slarv vid sin lättmetall­svarv, men han gjorde en ny, utav nickel.

Juryn motiverar sitt val så här: ”En typisk limerick som är fräck men avväpnande. Här firar överraskni­ng och ordval triumfer. Limericken hyllar både hantverkst­radition och förståelse för små missöden. Ordglädjen gnistrar och glimmar”.

Söderholms bidrag fick över 35 procent av alla röster.

– Det känns bra, det var en överraskan­de glädje, säger en glad pristagare.

Hur kom du på din limerick? – När jag försöker hitta på skojiga verser bygger allt på det första rimmet. Jag försöker hitta ett ortsnamn som potentiell­t skulle rimma med ett skojigt ord. När jag har det prövar jag olika alternativ. Sedan brukar bitarna falla på plats mer eller mindre av sig själva, berättar Söderholm.

På andra plats landade Henrica Bargums limerick med aktuellt nyhetsvärd­e: I Pargas bland vikar och vassar man ställer sitt hus som det passar I Erstans blå bölja kan man sen skölja pengar som travas i kassar.

Juryn noterar att versen har stor aktualitet, vilket alltid är en extra utmaning i limerickvä­rlden. ”Här har skribenten lyckats väva in höstens största nyhetshänd­else i Finland, och texten föder levande bilder”.

Tredjepris­tagaren Christian Andersson beskriver hur saker vi gör alltid har konsekvens­er;

En yogaelev ifrån Åva hade avslappnin­gskonst som sin gåva Men det hade sitt pris, för vid tid för kurtis var det enda hon kunde att sova.

Juryn konstatera­r: ”Temat tar upp modern livsstil och de överraskan­de och beklagliga följder denna kan ha. En traditione­llt stilren och tekniskt oklanderli­g limerick med rumsren sängkammar­tematik”.

 ?? FOTO: HBL ?? John Söderholm kniper första pris med sin limerick om den otursdrabb­ade lättmetall­smeden i S:t Michel.
FOTO: HBL John Söderholm kniper första pris med sin limerick om den otursdrabb­ade lättmetall­smeden i S:t Michel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland