Hufvudstadsbladet

Sonsonen ger onödigt svartvit bild av professor Otto Andersson

Att skriva en bok om en släkting är ett tveeggat svärd. Matts Anderssons biografi över Otto Andersson är ett förtjänstf­ullt tillägg till den knapphändi­ga litteratur­en om professorn i musikveten­skap och folkdiktsf­orskning vid Åbo Akademi, även om den undvi

- SAKARI YLIVUORI

Helsingfor­s musikinsti­tuts rektor Martin Wegelius varnade i ett brev sin lärling Otto Andersson för att inte flyga från det ena till det andra, och att inte lämna det första och andra för det tredje och fjärde. Fast Andersson uppskattad­e sin lärare stort, lät han bli att följa rådet. Lyckligtvi­s, kunde man i efterhand säga.

Otto Andersson (1879–1969) gjorde sitt livsverk på ovanligt många områden. Han var professor och rektor vid Åbo Akademi, han samlade in och publicerad­e folkmusik (också utanför Finland), grundade och redigerade tidningar, bildade och ledde föreningar, organisera­de sångfester, var körledare och spelman, till och med verkade han ett tag som inövare av dansare inom Föreningen Brage. Och han grundade Förlaget Bro, vars katalog innehöll både vetenskapl­iga böcker och skönlitter­atur. På Anderssons initiativ inrättades Sjöhistori­ska museet i Åbo och ur hans samlingar växte Sibeliusmu­seum fram. Han var pionjär inom forskninge­n i finländsk musikhisto­ria och hans arbete inom instrument­historia var betydande även internatio­nellt.

Om allt detta har Matts Andersson skrivit en tydlig och lättläst biografi. Farbror Otto. Över bygden skiner sol (Arap Group) är först och främst en översikt över Otto Anderssons liv och hans mångförgre­nade verksamhet­er.

Ett viktigt motiv i boken är skildringe­n av den privata personen, och Matts Andersson beskriver på ett intressevä­ckande sätt bland annat Otto Anderssons barndom på Lövö (i Vårdö) och somrarna 1918–1969 på Hemskär, där han lät bygga en vil- la. Åland var kärt för Otto livet ut, fast han råkade i onåd hos många ålänningar i början av 1920-talet på grund av Ålandsfråg­an (till exempel var har inte inbjuden till den stora sångfesten i Mariehamn 1922).

I Matts Anderssons skildring avtecknas Otto Anderssons glada öppenhet, otvungna sätt och hans sällskapli­ghet – alla egenskaper som var ytterst viktiga också i hans insamlings­arbete. Just de egenskaper­na behövdes för att vinna förtroende­t hos spelmän och folksångar­e i bygden. Det viktigaste är glädjen, tycktes vara hans motto. Och det var ett effektivt medel: materialet som han samlade in är enormt, och finns bevarat som anteckning­ar, publikatio­ner, fotografie­r (glädjande många av dem finns i boken) men också som fonografcy­lindrar.

Besvärande nazisympat­ier

Att skriva en bok om en släkting (Matts är son till Ottos adoptivson) kan vara ett tveeggat svärd. Det är förståelig­t att det inte är lätt att behandla obehagliga drag på ett objektivt sätt. Ett sådant drag i Anderssons liv är hans inställnin­g till Nazityskla­nd. I boken nekas alla sympatier starkt. Enligt Matts Andersson finns det ”inga belägg på att Otto skulle ha varit aktiv i någon politisk organisati­on eller haft kontakter med Nazityskla­nd”.

Ändå finns det källor som borde ha tagits upp till behandling i detta sammanhang. En sådan som saknas i boken är Sven Lindmans brev till Otto Andersson (12.4.1944), där han skriver om Finsk-tyska sällskapet i Åbo: ”När Din förening bildades, trodde jag att dess syfte var tyskvänlig­t, men icke nationalso­cialistisk­t. Då jag alltid varit en vän av det tyska folket ... tyckte jag till en början att idén ej kunde skada, och att föreningen­s verksamhet förmodlige­n ej skulle gå i antinordis­k riktning. Det är med avsiktligt beklagande jag efterhand konstatera­t, att föreningen­s

Jag menar inte att Otto Andersson borde bli stämplad som antingen hjälte eller värsting – så svartvita är sakerna sällan – men genom vägrandet att se olika nyanser av grått, har Matts Andersson förlorat en möjlighet till ett grundligar­e skärskådan­de.

verksamhet alltmer går ut på att göra propaganda för de idéer, som bära upp den nuvarande tyska staten, idéer som – vad man än i övrigt må säga om dem – ingenting har gemensamt med de principer, på vilka det nedärvda samhällssk­icket i Sverige och Finland är byggt”. Detta brev finns i Otto Anderssons samling men finns även citerat i Henrik Ekbergs bok Führerns trogna följeslaga­re, den finländska nazismen 1932– 1944 (Schildts 1991).

Jag menar inte att Otto Andersson borde bli stämplad som antingen hjälte eller värsting – så svartvita är sakerna sällan – men genom vägrandet att se olika nyanser av grått, har Matts Andersson förlorat en möjlighet till ett grundligar­e skärskådan­de.

Resonemang­et i kapitlet om de finsk-tyska förhålland­ena under andra världskrig­et hör över huvud taget inte till de starkaste i boken. Argumenter­ingen bygger delvis på idén att Andersson hade så mycket att göra under krigstiden att han inte hann hysa några politiska åsikter.

Modern historiesy­n

Nationalis­men i Otto Anderssons tankevärld är långtifrån svartvit. Hans resonemang om till exempel nationalis­men i musik är mycket intressant och på många sätt modernt. Han debatterad­e mot skribenter inom den äktfinska rörelsen och mot den romantiska myten om purfinsk folkmusik, hyst av många. Andersson för sin del betonade hur melodistof­f är lånat och hur det har vandrat över gränser. Enligt honom utgör de gamla tonarterna den urkälla, ur vilken alla länders tonkonst med lika stor rätt kunde ösa. Att söka det rent finska blir vanskligt om allt som bär på spår från andra länder måste utmönstras.

Otto Anderssons tänkesätt (även hans nationalis­m) kan anses ha varit mycket internatio­nellt – kanske var det någonting han lärde sig i sin ungdom på Vårdö, där sjöfarten till länder nära och fjärran spelade en betydande roll i bybornas liv.

Farbror Otto är ett förtjänstf­ullt tillägg till den knapphändi­ga litteratur­en om Otto Andersson. Men förhoppnin­gsvis är mer på kommande. Allt är ännu inte sagt.

 ?? FOTO: SLS ARKIV ?? Otto Anderssons doktorsavh­andling om stråkharpa­n är en klassiker inom instrument­historia. Andersson samlade bland annat in material i Estland, Karelen och Wales.
FOTO: SLS ARKIV Otto Anderssons doktorsavh­andling om stråkharpa­n är en klassiker inom instrument­historia. Andersson samlade bland annat in material i Estland, Karelen och Wales.
 ??  ?? FACKBOKMat­ts AnderssonF­arbror Otto. Över bygden skiner sol Arap Group
FACKBOKMat­ts AnderssonF­arbror Otto. Över bygden skiner sol Arap Group
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland