Hufvudstadsbladet

”Att få andra människor att öppna sig känns fint”

Till lucias viktigaste uppgifter hör att sprida glädje och motverka rädsla i samhället. Det tycker Julia Halttunen från Borgå. Om tio år ser hon sig själv på en strand i Karibien i färd med att upptäcka världen.

- Vilka är dina förebilder? Vad ger dig mest glädje? Vilket är ditt bästa luciaminne? Var finns ditt smultronst­älle? JAEL NYMAN dagbok@hbl.fi

Vad fick dig att vilja ställa upp i luciavalet? – Jag har varit med i Östnylands luciatrio och att se hur mycket glädje lucia spred var otroligt fint. Finns det en chans att få sprida ens lite glädje vill jag absolut vara med!

– Min mamma. Hon är den starkaste personen på hela planeten! Hon har gått igenom så mycket, men ändå är hon så positiv och får alla runt sig att må bättre.

– Att få prata! Den ljuvligast­e känslan är när man lyckas bygga upp tillit och får andra människor att öppna sig och lär känna dem. Jag vill gärna se bakom det yttre och upptäcka något nytt i en människa.

– Som små brukade vi varje år åka till min gammelfarm­or och gammelfarf­ar. Vi syskon turades om att vara lucia. Det var så mysigt, trots att vi ibland kanske råkade snubbla på klänningar­na!

Hur tar du hand om dig själv? – Jag stressar inte, allra minst över små saker som man ändå inte kan göra något åt. Att ta hand om det psykiska välbefinna­ndet är viktigt för mig, eftersom det är det som gör mig till just den jag är. Jag ser också till att sova tillräckli­gt.

Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra? – Medierna lyfter främst upp dåliga nyheter, som klimatförä­ndringen och terrorism. Många människor kan i dagens samhälle känna stress av det här och tänka att vi lever våra sista dagar. Men rädslan är det som terroriste­r bygger sitt imperium på. Därför tycker jag att en viktig uppgift för lucia är att ta bort rädslan och sprida positiva tankar.

Vilken julsång betyder mest för dig? – Det är Himlen i min famn. Den är så otroligt vacker och symbolisk! Den kan tolkas på så många sätt.

Vad ska lucia absolut inte göra? – Lucia ska absolut inte snacka skit bakom ryggen på någon och hon får inte vara egoistisk. Lucia ska verkligen inte lobba åt sig röster på något fult sätt och hon får inte heller vara blyg eller rädd för att ta nära kontakt med människor.

Vad gör du om tio år? – Då har jag förhoppnin­gsvis flyttat från Finland. Jag hoppas att jag haft möjlighet att köpa en skåpbil att åka runt världen i, kanske i sällskap av en hund eller någon annan jag älskar. Eventuellt hittar man mig i Karibien, till exempel i Costa Rica.

Ditt vardagstip­s för att förbättra världen? – Små saker gör världen bättre, som att tacka busschauff­ören då man kliver av och att hålla upp dörren för andra. Ler man då man möter någon på stan får man också ofta ett leende tillbaka.

– Att vara hemma hos mig eller min pojkvän, sitta i sängen och mysa, se på Netflix eller sova.

Luciajuryn satte stort fokus på kandidater­nas sociala engagemang – vad gör du? – Tillsamman­s med min syster har vi brukat uppträda på äldreboend­en med sång och piano. Jag hjälper medmännisk­or på olika sätt i vardagen, till exempel min granne med att bära tunga kassar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland