Hufvudstadsbladet

Ständig jour för mamma

- MIKAEL SANNER

Jag hoppas verkligen att jag aldrig kommer att bli en sådan. Inte för att det vore så förfärligt illa, men det vore å andra sidan absolut inte bra. Inget att skryta med inför vännerna.

Tvärtom, så är det ofta just de som fått utstå min veklagan över den äldre generation­ens enorma kunskapslu­cka när det gäller teknik och framför allt datorer.

Hur kan jag behöva upprepa minst en gång i månaden för min mamma hur hon skall göra när hon skall spara sitt Worddokume­nt? Det borde sitta som berget, för länge sedan.

Varför måste jag instruera henne i hur hon skall betala sina räkningar på datorn, hur hon skall handla mat på nätet och hur hon skall få ”sitt” internet att fungera? Gång efter annan.

När jag jobbade som lärare frågade jag (kanske en smula skadeglatt) eleverna om de verkligen hade ett eget internet, men jag tror inte min mamma skulle uppskatta det ”skämtet” – nåja, det gjorde inte eleverna heller.

Jag skulle vilja vara den som konstruera­de ett nytt, snart världskänt, begrepp för denna föräldrasu­pport som snart existerar i var människas liv, men jag hittar inget snärtigt. Jag är dock helt säker på att de flesta förstår vad jag menar:

En mamma som ringer, så där helt opassande på lördagskvä­llen och stönar över något nytt datorprobl­em. Du ber gästerna om ursäkt, ”det kommer bara att ta en liten stund”, och sedan vidtar den otroligt knepiga balansgång­en mellan att instruera pedagogisk­t och långsamt samtidigt som du vill att det skall gå supersnabb­t: gästerna väntar ju … Tålamod är ett nyckelord i det här sammanhang­et! Jag har, som sagt, dryftat detta med mina vänner, hur svårt det är att lära gamla hundar sitta.

Det är först när en kollega kommer på besök med sin ett och ett halvt-åring, och ungen försöker bläddra i min tidning genom att ”svajpa” med fingret på tidningssi­dan, som jag börjar tänka till.

När sedan mina barn besvärat visar mig hur jag ställer in kluriga fenomen på min smarta telefon, som om att jag borde väl ha kunnat räkna ut det själv, då kommer jag till full insikt: jag är snart där jag också, där min mamma är nu.

Från och med nu kommer föräldrasu­pporten aldrig mer att klaga! För det står väl inte på förrän jag också får problem med ”mitt” internet …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland