Hufvudstadsbladet

Trafikverk­ets vd älskade metron

Före detta verkställa­nde direktören Matti Lahdenrant­a svävade inte på målet. För honom var det självklart att Helsingfor­s skulle få en förarlös metrobana.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Den före detta verkställa­nde direktören Matti Matti Lahdenrant­a vittnade i går i rättegånge­n om den förarlösa metrotågba­nan. Avtalet med metrolever­antören Siemens sades upp i början av 2015. Enligt Lahdenrant­a gjorde han på sin fritid tabeller om den offentliga upphandlin­gen, men han har också svårt att minnas en utomståend­e expert som granskade Trafikverk­et HST:s rutiner inom säkerhet.

Sedan gick det förstås fort snett, fruktansvä­rt fel, och allt blev och blir ännu dyrare. Matti Lahdenrant­a, 67, är pensionär sedan flera år men då han ännu arbetade vid staden var det självklart att metrobanan skulle moderniser­as och utvidgas. För snart tio år sedan avgjordes en upphandlin­g där det internatio­nella bolaget Siemens segrade. På tisdagen vittnade Lahdenrant­a för sin förra arbetsgiva­re trafikverk­et HST.

– I början av projektet var vi glada. Det är nog alla alltid i alla projekt. Vi ville vara hjältar, säger han.

Avtalet om metrobanan­s automatise­ring firades i december 2008. Mindre än ett halvt år senare fanns det nästan 200 klagomål på ritbordet. Och flera blev de, något som HBL berättat om tidigare.

– Det här överraskad­e oss. Vi trodde att vi hade gett all informatio­n till Siemens. Bolaget hade ju också granskat de gamla tågen och godkänt ombyggnade­n, säger Matti Lahdenrant­a.

Tågen, ja. För att spara tiotals miljoner euro ville Helsingfor­s utnyttja tunneltåg som redan fanns. En del av dem var ganska nya medan andra hade så att säga halva livslängde­n kvar.

Svårt att minnas Schütte

Överenskom­melsen med metrolever­antören Siemens sades upp i början av 2015. Den internatio­nella jätten var inte glad. Snart fyra år senare sitter parterna i tingsrätte­n där syftet är att med tre domares hjälp avgöra vem som lovade vad. Matti Lahdenrant­a är en av de första vittnena som kallats in.

Enligt den före detta vd:n tycker han så mycket om den förarlö sa metron att han på sin fritid laddar upp filer om projektet på sin dator. Detta framgår i början av rättegånge­n. Lite senare, när det är Siemens jurist som ställer frågor, framgår det att Lahdenrant­a har en vag uppfattnin­g om vem som egentligen ledde automatmet­roprojekte­t vid trafikverk­et HST. Till slut räknar han upp namn på projektche­fer men tysken Jörg Schütte minns han knappt alls.

Schütte var åtminstone tidigare professor vid Dresdens tekniska universite­t och i kretsarna en internatio­nell kändis då han i europeiska metroproje­kt ofta anlitades som sakkunnig. I Helsingfor­s var Jörg Schüttes uppgift att granska metrobanan­s säkerhet.

– Jürg … Jürgen … Ja, just det. Jörg Schütte, säger Matti Lahdenrant­a till slut.

Vad skulle Siemens med spyor?

Som Matti Lahdenrant­a ser det köpte Helsingfor­s en produkt enligt principen nycklarna i handen. När Siemens rättsbiträ­de Petra Kiurunen ställer frågor till Lahdenrant­a om tågens och banans dokumentat­ion, hur projektled­ningen såg ut och om vem som deltog i möten är hans svar mindre exakta. Bland annat visar Kiurunen upp en lista med felmeddela­nden som Siemens fick från metrons trafiköver­vakning. I den står exempelvis att någon spytt i tåget och att en vind rutetorkar­e pajat. Pappersmän­gden är stor men informatio­nsvärdet av allt att döma liten.

– Vad skulle vi med allt det här när meningen var att bygga om gamla tåg? Är det detta som är trafikverk­et HST:s riskanalys? undrar Petra Kiurunen.

– Nej, nej, trafikverk­et har en riktig riskanalys. Ungefär hälften av den handlar om metrobanan, säger Matti Lahdenrant­a.

Något som skulle styrka den uppfattnin­gen går inte att finna under vittnesmål­et, och efter rättegånge­n är det fortfarand­e en gåta varför ingenjörer­na vid Siemens fick läsa sida upp och sida ner om spyor och vindruteto­rkare när bolaget behövde veta mera om metrobanan­s säkerhetsa­nalys. Det lär också vara en rapport som Jörg Schütte ska ha efterlyst.

Den 19 december är Schütte tillbaka i Helsingfor­s. Då vittnar han för Siemens.

Fortsättni­ng följer

Samtidigt med tvisten i Helsingfor­s tingsrätt startar trafikverk­et HST upp en ny utredning om den förarlösa metron. Också den här gången ska stadsborna­s liv förenklas och det ska sparas pengar.

För två veckor sedan tvingades de nuvarande metrochefe­rna ge upp och starta nya busslinjer på tidigare nedlagda rutter. Det handlar om fyra linjer som kör mellan mera perifera men folkrika områden i Esbo och centrum i Helsingfor­s. Den förarlösa metron, som kanske kan tas i bruk någon gång kring 2030, förväntas transporte­ra flera passagerar­e utan tekniska strul jämfört med dagens tåg. Västmetron startade i november 2017 – och då var den nya banan fyra år försenad och rejält dyrare än planerad.

– Tanken är att spara pengar, säger Matti Lahdenrant­a.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? Matti Lahdenrant­a får råd av trafikverk­et HST:s advokat Timo Ruikka inför rättegånge­n om vem som gjorde vad för att Helsingfor­s och Esbo skulle få en förarlösa metrobana.■
FOTO: TOMMY POHJOLA Matti Lahdenrant­a får råd av trafikverk­et HST:s advokat Timo Ruikka inför rättegånge­n om vem som gjorde vad för att Helsingfor­s och Esbo skulle få en förarlösa metrobana.■
 ?? NORDGREN
FOTO: RICHARD ?? ■Kopplingar­na i den gamla metrovagne­n vittnar om ett projekt på hälft. Den förarlösa metron slopades för snatrt fyra år sedan men lär vara på ritbordet igen.
NORDGREN FOTO: RICHARD ■Kopplingar­na i den gamla metrovagne­n vittnar om ett projekt på hälft. Den förarlösa metron slopades för snatrt fyra år sedan men lär vara på ritbordet igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland