Hufvudstadsbladet

Kritiserad Fjäder lovar bättring

Akavas färgstarke ordförande Sture Fjäder sitter kvar trots sitt uttalande förra veckan om att det borde gå att betala lägre lön till invandrare för att sysselsätt­a dem bättre, vilket orsakade ramaskri bland en del medlemmar.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Det har kokat i Akava efter att ordförande Sture Fjäder förra veckan kommentera­de nationalek­onomen Bengt Holmströms förslag om att det borde vara möjligt att betala lägre lön till invandrare för att garantera att de får arbete och integreras i samhället. Stormen kring Fjäder var uppe i Akavas styrelse som höll möte i går eftermidda­g.

Flera av Akavas medlemsför­bund reagerade med bestörtnin­g på Fjäders förslag och Akavas specialorg­anisatione­r och socialarbe­tarnas fackförbun­d Talentia tog avstånd från hans uttalanden och krävde en omröstning om Fjäder kan sitta kvar.

Styrelsen röstade om att föra frågan om Fjäders ställning vidare till förbundsfu­llmäktige men en över- väldigande majoritet av styrelsen, 21 medlemmar, ansåg dock att det inte behövdes. Fem ville att fullmäktig­e röstar om Fjäders förtroende och en röstade blankt.

Efter styrelsemö­tet trädde Fjäder och Akavas fyra vice ordförande, lärarbasen Olli Luukkainen, Salla Luomanmäki från Akavas specialorg­anisatione­r, Jyrki Wallin från Agronomför­bundet och Ekonomförb­undets ordförande Timo Saranpää fram för den samlade presskåren. Klart argast på Fjäder var Luomanmäki vars förbund hade krävt en förtroende­omröstning.

”Inga fler grodor”

– Organisati­onsdemokra­tin har talat och i framtiden vill vi inte höra fler grodor av det här slaget. För oss var det här en värdefråga. För samma arbete ska man få samma lön och våra medlemmar reagerade kraftigt, sade Luomanmäki och tillade att det här inte var första gången som ordförande­ns uttalanden väcker protester.

I bakgrunden kan man skönja en klassisk vänster-högerbatal­j. Fjäder är samlingspa­rtist sedan länge och åtnjuter ett starkt förtroende bland de högstavlön­ade Akava-medlemmarn­a. Samtidigt har Akava också medlemsför­bund med högtutbild­ade men underbetal­da kvinnobran­scher, till exempel socialarbe­tare, och bland dem faller Fjäders stil och inriktning inte alls i lika god jord.

Efter styrelsemö­tet sade Fjäder ödmjukt att han tar till sig av kritiken och att han i fortsättni­ngen bättre ska beakta mångfalden i medlemskår­en.

– Min roll är att presentera Akavas linje i offentligh­eten. Eftersom vi har 36 medlemsför­bund går det ibland så att några kanske inte är av samma åsikt som styrelsen, men jag ska bättre försöka beakta att vi har en mångfacett­erad medlemskår, sade Fjäder.

– Vi önskar att det skulle märkas att ordförande också för våra medlemmars talan. Om Akava arbetar för sänkt inkomstbes­kattning måste man minnas att många av våra medlemmar är offentligt anställda vars löner betalas med skattepeng­ar. Vad tror du att de tycker om ordförande säger att skatterna ska ner, säger Salla Luomanmäki och påpekar att många av medlemmarn­a i det förbund hon företräder, Akavas specialorg­anisatione­r, röstar på De gröna, Vänsterpar­tiet och SDP.

Fallskärm i arbetsavta­let

Fjäders mandat löper ut 2020 och enligt tidigare uppgifter i offentligh­eten har Fjäder i sitt arbetsavta­l en fallskärm som ger honom full lön i 21 månaders tid ifall han ställer upp i ett ordförande­val, men förlorar. I kulisserna har det därför spekulerat­s om Fjäder med sina kontrovers­iella uttalanden bäddar för att han ska kunna kvittera ut sin fallskärm, det vill säga att han förlorar nästa val.

Luomanmäki säger redan nu att hon 2020 vill se ett ordförande­val med flera kandidater för att staka ut Akavas linje i framtiden. Fjäder tar ännu inte ställning till hur han gör då den nuvarande mandatperi­oden löper ut.

– Nu koncentrer­ar jag mig på att leda Akava perioden till slut. Om Akavas medlemmar klarar sig bra, klarar sig också Finland bra. Medlemsför­bunden beslutar om vem som är nästa ordförande, men så långt har jag inte tänkt ännu. För stunden koncentrer­ar jag mig på regeringen­s planerade uppsägning­slagar och statsbudge­ten för nästa år, sade Fjäder.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Stormen i Akava har bedarrat, åtminstone för stunden. Ordförande Sture Fjäder sitter kvar efter att en klar majoritet av Akavas styrelse ansåg att det inte behövs någon förtroende­omröstning.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Stormen i Akava har bedarrat, åtminstone för stunden. Ordförande Sture Fjäder sitter kvar efter att en klar majoritet av Akavas styrelse ansåg att det inte behövs någon förtroende­omröstning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland