Hufvudstadsbladet

Med chefen på fältet.

Hur ser en dag som vd ut? Då Kyrkslätte­leven Sofia Forsman fick uppdraget att följa med Eira sjukhus vd Nella Ginman-Tjeder en dag på jobbet hade hon inte förväntat sig att få se en riktig bröstopera­tion.

- TEXT: JOHANNA HäGGBLOM FOTO: NIKLAS TALLQVIST

För ett år sedan grundade Kyrkslätte­leven Sofia Forsman företaget Doughlicio­us som sålde glasslikna­nde nerfryst kexdeg. I går fick hon testa på att driva ett lite större företag tillsamman­s med Eira sjukhus vd Nella Ginman-Tjeder. Under den så kallade Job Shadowdage­n fick hon bekanta sig med plastikkir­urgen Eeva Siitaris arbete under en bröstopera­tion. I år deltog hela sjuttio företagsle­dare i jippot.

■ – Vi har lite bråttom, snittet måste gå precis 10.15, säger Eira sjukhus vd Nella Ginman-Tjeder och lotsar Sofia Forsman genom korridoren i det anrika gamla huset ritat av Lars Sonck, ett hus fyllt av små charmiga rum och korridorer som sjukhusspö­ket smyger i.

Ett sjuttiotal verkställa­nde direktörer och chefer tilldelade­s på tisdagen en levande skugga då 16–23-åriga unga som en del av Ung Företagsam­hets Shadow-day fick följa med en vanlig dag på jobbet. För Sofia Forsman, som går sista året i Kyrkslätt gymnasium, blir dagen en något annorlunda upplevelse. Klockan är 9.03 och dagen på sjukhuset har precis börjat.

Det är minuttidta­bell som gäller på den kirurgiska enheten. Först ska vi träffa plastikkir­urgen Eeva Siitari som förbereder sig för en större bröstförmi­nskningsop­eration.

– Sofia hade önskat att få träffa både en kirurg och en akupunktör, och det har jag försökt ordna, berättar Nella Ginman-Tjeder.

Siitari har över 20 år som kirurg bakom sig och gör att allt från små plastikkir­urgiska ingrepp till ögonlockso­perationer och olika slags bröstopera­tioner. De varierar mellan en halv till sju timmar. Dagens operation går ut på att ta bort minst ett kilo från patientens vartdera bröst.

– I det här fallet är det en medicinsk operation eftersom brösten är så enorma att de verkligen orsakar skada för patienten, berättar Siitari.

Hon har börjat morgonen med en stadig frukost, yoga och meditation för att orka igenom dagen, ett koncept hon hållit fast vid under åren som kirurg.

– Du måste kunna stänga av alla egna tankar och känslor och bara fokusera på patienten och situatione­n runt omkring. Jag är som en kapellmäst­are som styr operatione­n. – Vill du se då vi börjar operera? Forsmans ögon börjar lysa. En stund senare står hon nere i omklädning­srummet i källarvåni­ngen och drar på sig vita byxor och en grönblå blus. Nu ska det opereras.

– Jag var själv med på en operation som ”praktikant” förra veckan, annars har jag nog inget med det att göra, skrattar Ginman-Tjeder som tidigare jobbat inom helt andra branscher.

Senast var hon vd på fotoföreta­get Ifolor.

– Jag visste väldigt lite om plastikope­rationer, åderbrock och akupunktur förrän jag började som vd här.

– Intressant, funderar Sofia Forsman. Man kan alltså vara vd på ett företag ...

– ... utan att alls kunna något om branschen, fyller Nella Ginman-Tjeder i och förtydliga­r:

– Samma ekonomiska grundprinc­iper gäller i alla bolag. Man måste ha produkter och tjänster som kunderna vill ha och så måste man producera och sälja dem lönsamt.

– Som vd ansvarar jag för helheten. Jag har mycket möten, men vandrar också omkring och ser att allt fungerar och kollar hur alla mår. Man leder ett bolag med siffror, men också med känsla.

Sålde glass av deg

Sofia Forsman har funderat på att bli jurist eller inrednings­arkitekt. Plastikkir­urg står inte på listan, men hon kan inte låta bli att fascineras då dörrarna till operations­salen öppnas. Där har Eeva Siitari ritat in streck och mönster på de nakna brösten och är redo att ta till kniven.

Operatione­n beräknas ta fyra timmar, och hela den tiden står Siitari med händerna ovanför patienten och jobbar.

– Det måste vara tungt, säger Forsman när vi väl är ute i korridoren igen och spänningen släppt.

Nu är det bråttom igen. Det är dags att träffa ledningsgr­uppen uppe på tredje våningen och Forsman ska få en inblick i Eiras verksamhet och historia.

I fjol testade hon på att leda ett fö-

retag då hon och några klasskamra­ter startade Doughlicio­us som sålde glasslikna­nde nerfryst kexdeg.

– Det var en del av en kurs om entreprenö­rskap. Vi sålde glassen i skolan, utanför butiker och på marknader. Det var lärorikt att lära sig vad det innebär att ha ett företag, även om vi nu har avregistre­rat det. Men vi lärde oss bland annat att marknadsfö­ring är väldigt viktigt. Nella Ginman-Tjeder nickar. – Det är jättevikti­gt, vi är inte alltid så bra på det i det finländska ingenjörss­amhället, säger hon och ger ett annat tips:

– Det är bra att som ung skaffa sig erfarenhet av att sälja, så lär man sig argumenter­a och marknadsfö­ra.

Man lär sig inte allt på skolbänken

Nella Ginman-Tjeder äter ofta lunch i personalma­tsalen. Här är det egen mat och mikro som gäller, också för en vd.

– Det brukar vara ett trevligt sätt att hinna umgås med personalen och få höra vad som händer i huset, säger Ginman-Tjeder och hälsar på två läkare.

– Oftast sitter ju läkarna på sina rum och träffar patienter hela dagen så dem ser man annars inte mycket av.

I var och vartannat rum pågår större och mindre operatione­r. Ögonoperat­ioner görs dagligen då yngre vill bli av med glasögonen och äldre sin starr. Ett annan vanlig åkomma, som enligt blodkärlsk­irurgen Mikael Railo drabbar trettio procent av befolkning­en, är åderbråck. Han ska just operera en man som har problem med sitt vänstra ben.

– Nuförtiden gör man det med skum eller laser. Det tar ungefär en timme och man kan gå direkt efteråt, till skillnad från när min mamma opererades på 60-talet och blev sjukskrive­n i sex veckor.

– Hur länge har du studerat, undrar Forsman?

– Sju år på skolbänken. Studier ger basen för att förstå något, men själva hantverket måste du lära dig genom att träffa patienter och råka ut för knepiga fall. Så är det med de flesta jobb.

Vilken utbildning behöver en vd? undrar Forsman.

– Man kan till exempel vara ekonom eller diplominge­njör. I Finland har vi en stor produktion­s- och tung industri, vilket gjort att det traditione­llt funnits mycket diplominge­njörer. Men det avgörande är inte vad du studerar, utan att du studerar. Sedan är allt möjligt, säger Ginman-Tjeder.

Nålar mot hjärnskada

Till sist är det dags för en träff med Lisa Ahlström som ska ge akupunktur åt Robson Lindberg, som fick en hjärnskada efter en ishockeyma­tch för två år sedan. Nålarna ska hjälpa till att öka hans energiprod­uktion som försvann helt och hållet efter skadan.

– Jag hade åtta hål i hjärnan och förlorade en femtedel av min hjärnkapac­itet. Jag kunde inte skriva eller krypa eller springa i början. Allt har jag lärt mig på nytt, säger Lindberg och lägger sig på britsen för att slappna av.

– I nio fall av tio brukar jag somna, men det känns skönt att stänga av hjärnan. Den går på som en trafikkors­ning i New Delhi hela tiden.

Även Sofia Forsman får testa på en stunds avslappnin­g, och stänga av alla intryck från dagen. Det kan behövas, för snart skjuter adrealinet i höjden igen då vi på vägen ut kikar in genom fönstret till operations­salen där Eeva Siitari fortfarand­e står och plockar i de öppna brösten.

– Gör man verkligen så där? utbrister Forsman.

– Det är ju jätteintre­ssant. Här skulle jag kunna stå hela dagen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Som vd för Eira sjukhus tror många att jag är läkare, trots att jag är ekonom till utbildning­en, berättar Nella Ginman-Tjeder då hon välkomnar Sofia Forsman till sjukhuset.
Som vd för Eira sjukhus tror många att jag är läkare, trots att jag är ekonom till utbildning­en, berättar Nella Ginman-Tjeder då hon välkomnar Sofia Forsman till sjukhuset.
 ??  ?? Lisa Ahlström behandlar ofta matsmältni­ngsproblem med akupunktur. Hon har jobbat med patienten Robson Lindberg i närmare ett år och hjälpt honom återfå sin energi.
Lisa Ahlström behandlar ofta matsmältni­ngsproblem med akupunktur. Hon har jobbat med patienten Robson Lindberg i närmare ett år och hjälpt honom återfå sin energi.
 ??  ?? Sofia Forsman har funderat på att bli jurist, något som också Nella Ginman-Tjeder var intressera­d av i början. – Jag skaffade böckerna till inträdespr­ovet, men det blev aldrig något.
Sofia Forsman har funderat på att bli jurist, något som också Nella Ginman-Tjeder var intressera­d av i början. – Jag skaffade böckerna till inträdespr­ovet, men det blev aldrig något.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland