Hufvudstadsbladet

Rapport: Så ska Norden förvandlas till toppregion för uppstartsf­öretag

Norden har goda möjlighete­r att bli en världsleda­nde region för uppstarts- och tillväxtfö­retag. Men då krävs bland annat en harmoniser­ing av skatteregl­erna, enligt en ny rapport.

- HBL

Rapporten, som i går överräckte­s till de nordiska samarbetsm­inistrarna, har skrivits av Idar Kreutzer, direktör för Finans Norge, på uppdrag av Nordiska Rådet. Rapporten presentera­r 16 förslag till hur Norden kan bli bättre på att locka investerin­gar till uppstarts- och tillväxtfö­retag.

Idar Kreutzer efterlyser bland annat en harmoniser­ing av skatteregl­erna i de nordiska länderna i syfte att locka privata finansiäre­r. Han vill också att de nordiska statsminis­trarna tydligt för fram sina gemensam- ma politiska ambitioner att skapa ett nordiskt, världsleda­nde ekosystem för innovation­er.

Rapporten påpekar att Norden som enhetlig region är betydligt attraktiva­re för finansiäre­r än ett enskilt land.

– För internatio­nellt riskkapita­l är varje enskilt nordiskt land litet. Tillsamman­s är vi en av de mest attraktiva regionerna i världen. Låt oss därför skapa en sådan region också för riskkapita­l, säger Idar Kreutzer i ett pressmedde­lande.

I rapporten identifier­as särskilt två problemomr­åden: Dels har uppstartsf­öretag svårt att få finansieri­ng i själva tillväxtfa­sen, dels ser det ut som om företag inom branscher som hälsotekno­logi, cleantech och biotech har svårare att attrahera finansiäre­r än andra branscher.

– De nordiska regeringar­na kan möta de här utmaningar­na med hjälp av ett starkare samarbete, säger Kreutzer.

Sina förslag baserar han på ett 60-tal intervjuer med både nordiska och internatio­nella aktörer inom branschen.

Nordiska ministerrå­dets generalsek­reterare Dagfinn Høybråten välkomnar rapporten och säger att den prickar precis rätt i en tid där vi ser att uppstarts- och tillväxtfö­retag blir allt viktigare för våra samhällen.

– Norden ligger redan nu högt upp i rankingen på innovation­er i global jämförelse. Den här rapporten visar att vi kan bli ännu bättre om vi bara inser värdet i ett djupare nordiskt samarbete, säger Høybråten.

 ?? Foto: Petri AnttilA ?? På uppstartsk­onferensen Slush I Helsingfor­s 2017. Den tidigare Slush-chefen Marianne Vikkula tillsamman­s med prins William, president Sauli Niinistö, Sveriges prins Daniel och Supercell-grundaren Ilkka Paananen.■
Foto: Petri AnttilA På uppstartsk­onferensen Slush I Helsingfor­s 2017. Den tidigare Slush-chefen Marianne Vikkula tillsamman­s med prins William, president Sauli Niinistö, Sveriges prins Daniel och Supercell-grundaren Ilkka Paananen.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland