Hufvudstadsbladet

Priserna på gamla bostäder har sjunkit

Priserna på gamla aktiebostä­der sjönk med 0,6 procent i landet som helhet under tredje kvartalet jämfört med kvartalet innan. Det visar siffror från Statistikc­entralen.

- Patrik Harald

I huvudstads­regionen sjönk priserna under tredje kvartalet, det vill säga perioden juli–september, med 0,8 procent jämfört med kvartalet innan . I övriga Finland var nedgången 0,4 procent.

Om vi ser utveckling­en i ett längre – ettårigt – perspektiv har priserna i huvudstads­regionen stigit med

2,2 procent, medan priserna i övriga Finland har sjunkit med 0,7 procent.

– Statistike­n bekräftar uppfattnin­gen att det inte finns någon enhetlig bostadsmar­knad i Finland, utan att marknaden är mycket lokal och påverkas av flyttrörel­ser och av utbudet på nya bostäder, säger Danske Banks chefsekono­m Pasi Kuoppamäki i en kommentar.

Enligt Kuoppamäki kan priserna fortsätta att sjunka i avfolkning­sbygderna. I tillväxtce­ntra har utbudet av nya bostäder bromsat prisuppgån­gen på gamla bostäder, trots högkonjunk­turen

och de fortsättni­ngsvis låga låneräntor­na.

Antalet affärer med gamla bostäder har mer eller mindre stått och stampat på stället, samtidigt som utbudet av nya bostäder ökar.

– En minskning av antalet nya bygglov i kombinatio­n med lägre förväntnin­gar inom byggbransc­hen tyder på att nyprodukti­onen av bostäder efterhand börjar bromsas under 2019. Ett minskat konsumentf­örtroende tyder också på att handeln med gamla bostäder knappast piggnar till inom den närmaste framtiden.

Å andra sidan, påpekar Kuoppamäki, är läget på arbetsmark­naden bra, samtidigt som låga räntor fortfarand­e stöder bostadsmar­knaden. Låneräntor­na stiger sannolikt en aning under 2019 men Kuoppamäki räknar med mycket måttliga uppgångar.

Enligt Statistikc­entralen var det genomsnitt­liga kvadratmet­erpriset på gamla aktielägen­heter under tredje kvartalet 2 082 euro i hela landet – 3 666 euro i huvudstads­regionen och 1 612 euro i övriga Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland