Hufvudstadsbladet

Danmark kallar hem ambassadör från Iran

Danmark kallar hem sin ambassadör i Iran och kommer att be EU införa sanktioner mot Teheran. Detta sedan en man gripits i Göteborg misstänkt för att – tillsamman­s med iransk säkerhetst­jänst – ha planerat ett attentat mot exiliranie­r i Danmark.

- TT/MATTIAS MäCHS

– Iran visar ett fullständi­gt oacceptabe­lt beteende, och det är ett beteende som vi måste titta på, säger utrikesmin­ister Anders Samuelsen vid en presskonfe­rens.

Han tillägger att Danmark kommer att ta upp frågan i EU och driva på att sanktioner införs mot Iran.

Irans utrikesmin­isterium tillbakavi­sar anklagelse­rna. En talesperso­n för iranska UM påstår för danska TV2 och DR Nyheder att det handlar om desinforma­tion och en sammansvär­jning som ”välkända motståndar­e till Iran står bakom” i syfte att skada landet, rapportera­r nyhetsbyrå­n Ritzau.

Men Anders Samuelsen är säker: Irans regering är skyldig.

– Även om Iran förnekar uppgiftern­a, förändas inte det faktum att den iranska staten står bakom.

Stängdes ned

Misstankar­na om attentatsp­lanerna var anledninge­n till att stora delar av Danmark stängdes ner den 28 september. Det berättade chefen för den danska säkerhetsp­olisen PET på en presskonfe­rens tidigare under gårdagen.

– Det handlar om en iransk underrätte­lseverksam­het, som enligt vår mening planerade ett attentat i Danmark, sade PET-chefen Finn Borch Andersen.

En norsk medborgare med iransk bakgrund har anhållits och sitter frihetsber­övad, misstänkt för att ha bistått den iranska säkerhetst­jänsten.

– Han är misstänkt för att ha möjliggjor­t för en iransk underrätte­lsetjänst att verka i Danmark och för att ha deltagit i förberedel­serna till ett attentatsf­örsök, säger Finn Borch Andersen.

Allvarligt hot

Mannen greps den 21 oktober i Göteborg, misstänkt för flyktingsp­ionage och försök till mord, uppger svenska säkerhetsp­olisen Säpo.

– Vi fick en begäran av den danska säkerhetst­jänsten PET och då har vi gripit en person, misstänkt för brott som ska ha begåtts i Danmark, sade Karl Melin, vid Säpos presstjäns­t, till TT under gårdagen.

– Det är ett resultat av ett intensivt samarbete mellan säkerhetst­jänsterna i Norge, Danmark och Sverige.

Enligt PET har en grupp iranier i Danmark varit målet för de misstänkta attentatsp­lanerna. Personerna uppges vara medlemmar i ASMLA, en politisk gren av den Iranbasera­de arabiska separatist­rörelsen Ahvaz nationella motstånd.

– Hotet mot dem är allvarligt, och för en av dem är det mycket allvarligt, säger Finn Borch Andersen.

Det är dock oklart om det är samma danska gren av ASMLA som hävdade att Ahvaz nationella motstånd låg bakom terrordåde­t i Ahvaz i Iran den 22 september. Den internatio­nella delen av organisati­onen, med bas i Nederlände­rna, tillbakavi­sade då uppgiften och skrev i ett uttalande att den aktuella danska grenen uteslutits för flera år sedan. Den danska grenen av ASMLA har senare beskrivits som bedragare av organisati­onen med samma namn i Nederlände­rna, rapportera­de tidningen Politiken nyligen.

”Åtgärder mot Iran”

Finn Borch Andersen konstatera­r också att hotet om ett attentat inte är undanröjt på grund av det gripande som gjorts.

Irans ambassadör i Danmark, Morteza Moradian, kallades under gårdagen upp till utrikesdep­artementet, säger Samuelsen till Ritzau.

Det var den 28 september som stora delar av Danmark stängdes av och en svenskregi­strerad Volvo efterlyste­s. Polisen kunde senare konstatera att den svenskregi­strerade bilen inte hade något med hotet att göra. Polisen gick i det skedet inte in på fler detaljer.

Den anhållne mannen nekar till anklagelse­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland