Hufvudstadsbladet

Djurens välfärd måste säkerställ­as så länge djurproduk­tionen förstör planeten

- JOHANNA WASSTRöM Sibbo

DJUR Då minister Jari Leppä presentera­de riktlinjer­na för den nya djurskydds­lagen konstatera­de han att ”Finland är ett föregångar­land inom djurens välbefinna­nde och denna lag förbättrar välbefinna­ndet ytterligar­e”.

Det är mycket svårt att förstå detta påstående, eftersom regeringen inte ens garanterar minimivälb­efinnande för vissa djurgruppe­r. Kor får till exempel fortsättni­ngsvis hållas fastbundna vid halsen och suggor får stängas in i grisningsh­äckar där de varken kan röra på sig eller vända sig. Möjlighet att röra på sig är ett av djurens viktigaste behov, och ifall en dylik grundlägga­nde förutsättn­ing för välbefinna­nde nekas produktion­sdjuren kommer vårt land att vara långt ifrån ett föregångsl­and inom djurvälfär­d.

Pälsdjursu­ppfödning är en oerhört oetisk näringsgre­n eftersom den baserar sig enbart på mänsklig fåfänga och orsakar stort lidande för djuren. Många stater har tagit fasta på detta och bestämt sig för att helt eller delvis avveckla pälsdjursu­ppfödninge­n. Ifall regeringen­s propositio­n går igenom betyder det att Finland inte kommer att förbjuda pälsdjursu­ppfödninge­n eller ens garantera kontinuerl­ig tillgång till vatten för pälsdjuren, med undantag för avelsdjure­n.

Identifier­ing och registreri­ng av hundar blir obligatori­sk, men katterna som är i akut behov av skydd har inte inkluderat­s i reformen. Katter uppskattas inte på samma sätt som hundar, och de blir ofta grymt behandlade och illa omskötta. De tiotusenta­ls katter som övergivits i naturen och de fritt strövande hemmakatte­rna dödar och skadar ofantliga mängder fåglar. Obligatori­sk identifier­ing och registreri­ng av katter skulle vara ett viktigt steg i att höja katternas status och förbättra deras omvårdnad och tillsyn.

Det faktum att samma ministeriu­m sköter både djurproduc­enternas och produktion­sdjurens angelägenh­eter återspegla­r djurens bedrövliga ställning i vårt samhälle. Den ekonomiska vinningen väger i allmänhet alltid tyngre i vågskålen än djurens välbefinna­nde. Jord- och skogsbruks­ministern är landets högsta ämbetsman inom djurskydd, och ofta är hen själv djurproduc­ent, liksom den nuvarande ministern. Vårt lands djurskydds­fientliga regering meddelade omgående att inga förbättrin­gar kommer att göras för produktion­sdjuren i djurskydds­lagen ifall de medför kostnader för djurproduc­enterna. Djurskydds­frågorna borde handhas av ett ministeriu­m som inte har kopplingar till aktörer som drar ekonomisk nytta av djuren.

Djurproduk­tionen orsakar inte enbart stort lidande för produktion­sdjuren, utan förstör tillika vår planet på ett sätt som saknar motstycke. Den intensiva djurproduk­tionen driver vilda djur till utrotning, förorenar oceaner och vattendrag, förstör regnskogar samt använder enorma mängder energi och naturresur­ser. Djurproduk­tionen ger upphov till antibiotik­aresistent­a

Djurproduk­tionen och klimatförä­ndringen hör till framtidens största säkerhetsh­ot.

bakterier och utsätter människor för fetma och många sjukdomar. Den intensiva djurproduk­tionen orsakar globalt mer växthusgas­utsläpp än all trafik sammanlagt. Under den gångna sommaren har vi fått uppleva rekordhett­a, torka och förstörda skördar, exceptione­llt rikliga blomningar av blågröna alger och omfattande skogsbränd­er i grannlande­t, vilket är en försmak av klimatförä­ndringens konsekvens­er på våra breddgrade­r.

Djurproduk­tionen och klimatförä­ndringen hör till framtidens största säkerhetsh­ot, eftersom minskande naturresur­ser såsom färskvatte­n samt konkurrens­en om brukbara och beboeliga markområde­n ger upphov till hungersnöd, konflikter och flyktingvå­gor. Det beräknas att miljontals klimatflyk­tingar kan anlända till Europa vilket kan leda till väpnade konflikter. Försvarsmi­nistern borde hellre vara oroad över säkerhetsh­otet som orsakas av animalisk föda än över de två vegetarisk­a maträttern­a som per vecka skall bjudas åt beväringar­na. Utveckling­en går oundviklig­t mot växtbasera­d matprodukt­ion ifall vi vill att vår planet skall förbli beboelig. Konstgjort kött och andra liknande produkter är på väg, men till dess borde växtbasera­d mat vara norm.

Så länge vi bedriver intensiv djurproduk­tion har vi en absolut skyldighet att säkerställ­a djurens välfärd. Förslaget till ny djurskydds­lag behandlas nu av riksdagen som har möjlighet att införa förändring­ar i lagtexten. Enligt den färskaste Eurobarome­tern vill 90 procent av finländarn­a att produktion­sdjuren skall skyddas bättre än vad nu görs. Med tanke på det kommande valet är det intressant att se ifall riksdagsle­damöterna handlar i enlighet med folkets vilja och stiftar en djurskydds­lag som genuint förbättrar djurens välbefinna­nde.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland