Hufvudstadsbladet

Flygekorre­n behöver inga pengar

- EIRIK GRANQVIST Borgå

NATUR En artikel (HBL 28.10) berättar att Forststyre­lsen erhållit 8,9 miljoner euro för skyddet av flygekorre­n tillsamman­s med Estland. Det hela är tyvärr enbart en fråga om lurendreje­ri för några pengar för flygekorrs­kyddet behövs inte alls. Det enda som kommer att ske är att man eventuellt avlönar folk som sedan bara komplicera­r folks tillvaro och ytterligar­e

ökar hatet mot flygekorra­rna vilket inte tidigare fanns innan man började använda flygekorra­rna som vapen i grannträto­r, för att förhindra folks byggnadsve­rksamheter samt byggandet av nya vägar etcetera.

Vill man göra något för flygekorra­rna hänger man upp en starholk med en ulltott i! Det fungerar otroligt väl och kostar inte många euro! Flygekorre­ns älsklingsb­iotop är villabebyg­gelse med en variation av glest stående träd. Den kan bo i en starholk eller ett mellantak på den egna tomten

utan att ägarna ens noterat dess existens eftersom den lever synnerlige­n diskret och är ett nattdjur.

På 1970- och 1980-talen tjänstgjor­de jag som chefskonse­rvator på Zoologiska museet och nämndes då i diverse skriverier som varande landets främsta kännare av flygekorra­rna. Mina kunskaper har inte minskat sedan dess och ännu för ett par år sedan kunde jag i Nykarlebyt­rakten på en kväll hitta nio olika flygekorra­r som en kollega från naturhisto­riska museet i Frankfurt fick beundra och fotografer­a. Detta trots att jag med svårighet och med käpp numera rör mig i skogen, men kunskapern­a om flygekorre­n och mycket annat i vår natur har jag i behåll.

Det enda som behövs för att skydda den till syvende och sist ganska allmänna flygekorre­n är att inte ständigt skapa och underhålla en fientlighe­t mot det söta djuret hos allmänhete­n!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland