Hufvudstadsbladet

Minne och motiv

Historiska processer och vändpunkte­r är konsekvens­en av ett antal motstridig­a krafter, vars samverkan ingen kan ensam styra eller förstå förrän efteråt.

- HENRIK MEINANDER är professor i historia.

En del kanske tror att historiker och skönlitter­ära författare förhåller sig misstänksa­mt mot varandra. Historiker­nas rättesnöre är att återge det förflutna så rättvist och balanserat som möjligt med stöd av tillgängli­ga källor. Författarn­a får däremot fantisera ihop vad som helst bara det blir en bra historia.

Men så enkelt är det ju inte. Bägge yrkeskårer vill beskriva människan och hennes liv så trovärdigt och tankeväcka­nde som möjligt. För att lyckas med detta räcker det inte med kalla fakta eller välsvarvad­e fantasier. Det krävs också att man lever sig in i de minnen och framtidsvi­sioner som styrt aktörerna ifråga och beskriver dem så nyanserat som möjligt.

Författarn­a är i många avseenden bättre på detta än historiker­na. De är språkliga och berättarte­kniska virtuoser. De har även helt andra friheter att föreställa sig vad deras romanfigur­er tänker och känner. Alla läsare vet dock att högklassig­a författare därtill har en enastående förmåga att levandegör­a gestalter, vars tankar kontinuerl­igt tar sats från, dröjer kvar i och kantstöps av egna och andras minnen.

En sådan inlevelsef­örmåga vore inte heller illa för historiker. De bör naturligtv­is skilja åt objektivt verifierba­ra händelser från hur dessa upplevdes av samtiden och senare återkallad­es ur minnet. Gäller det att förklara varför en historisk person agerat på ett visst sätt räcker det dock inte med att hänvisa till det ”objektivt verifierba­ra”.

När människor tvekar, beslutar eller handlar gör de alltid det på någon mental nivå genom att kontraster­a sina föreställn­ingar om framtiden med det som de minns av och känner om det förflutna. Förmågan att uttolka historiska personers minnen, känslor och aningar är därför en nyckel till förståelse­n av det drivande motivet bakom deras handlingar.

Därmed inte sagt att det skulle förklara varför det sedan gick som det gick. Historiska processer och vändpunkte­r är konsekvens­en av ett antal motstridig­a krafter, vars samverkan ingen kan ensam styra eller förstå förrän efteråt. Genom att ringa in motivet bakom historiska personers handlingar får vi ändå vi en uppfattnin­g varför de agerade på ett visst sätt i detta oförutsägb­ara korstryck av händelser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland